Alina Mungiu-Pippidi: În PNL se duce o luptă pe valori şi principii

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina MungiuiPippidi
Alina MungiuiPippidi

Oricît m-am ascuns în casă vara asta, tot au ajuns la mine ecourile luptei eroice din PNL, care arată că nici cele mai mici mijloace – furat ştampile sau zgîriat adversarii – nu trebuie dispreţuite cînd se duce o luptă crîncenă pentru principii şi valori. E drept că peneliştii, şi odată cu ei noi toţi, au în faţă o alegere clară.

Doar o tabără vrea să rupă net cu trecutul pedelist şi penelist (cumpărat de funcţii, parandărăt la toate contractele publice, în cotă mai variabilă ca la PSD, unde era tarif unic şi mai scăzut). Vrea să o rupă cu politizarea funcţiilor de inspectori şcolari şi manageri de spital, şi s-a prezentat de altfel cu planul complet al concursului naţional unic pe merit şi reintroducerii sistemului avansării în carieră fără conexiuni de partid. Deja s-a negociat cu UDMR să se retragă ideea neconstituţională a politizării funcţiilor de prefecţi, transformaţi de actuala coaliţie nu în garanţi ai ordinii, ci în garanţi ai ordinii de partid, numai pe baza prezumţiei corecte că PSD gîndeşte la fel şi deci nu va ataca la CCR.

Doar o tabără are un plan de creştere economică prin care să ne desprindem de locul 1 în Europa pe care îl ocupăm la procent de persoane fizice autorizate în economie şi pe ultimul loc la procent de întreprinderi mici şi mijlocii care cîştigă contracte publice, un plan de refacere (sau construcţie) a întreprinderii mijlocii performante, cea din planul de competitivitate devenit desuet odată cu visul aderării la euro. Numai o tabără are un plan în care nu mai suntem economia cea mai vitală din Europa doar cît timp nici viitorii miniştri nu plătesc taxe şi se autoangajează cu salariul minim în propriul SRL.

Doar o tabără are un plan verde ca să înlocuiască un PNRR plecat falit (ONG-urile ecologiste deja cer planurile Poloniei şi României să fie respinse), un plan în care în sfîrşit găsim o alternativă pentru minerii noştri de lignit, gara Basarab devine centrul unei reţele de trenuri suburbane astfel că nu mai avem un oraş sufocat de navetişti cu maşina, termocentralele din Bucureşti şi Timişoara se închid treptat şi avem panouri solare nu doar pe trei semafoare din Bucureşti, că soare avem berechet. Soare şi vînt, deci sigur la resursele astea există şi planul pentru miliardele verzi.

Doar o tabără a venit la consfătuirea România educată cu înţelegerea şi decizia fermă de a sprijini revoluţia care ne trebuie, după ce a citit temeinic rezultatele de la evaluarea naţională şi Bac şi a văzut cum se corelează cu procentul de populaţie rurală din judeţe. Numai o tabără a bugetat canalizarea şi naveta şcolară pentru aceste zone de abandon şi eşec şcolar, care ne trag economia în jos şi a jurat să sprijine civilizarea românilor, adică educaţia sanitară, sexuală, cultura generală şi libertatea şcolilor care performează de a alege singure programa care se potriveşte elevilor lor.

Doar o tabără a înţeles că liberalii nu pot abandona social democraţilor sau ungurilor sau ALDE sau oricui educaţia şi sănătatea ca pe nişte firme falite, unde nu e rost de făcut bani decît din manuale cretine băgate pe gîtul elevilor, sau mici deturnări din bugetul de asigurări sociale. Ca atare are şi alt plan înafară de a transfera subvenţiile de stat de la pacienţii săraci la cei care nu au nevoie de ele, în numele egalităţii de tratament, mai ales că nu toţi săracii votează cu PSD şi nu sunt motive să le fie făcuţi cadou în bloc.

Un singur lucru nu mi-e clar.

Care e tabăra aia? Ca să votăm cu ea.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite