12 autospeciale pirotehnice şi şase autoplatforme pentru salvare de la înălţime au intrat în dotarea salvatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
utilitara IGSU

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă vor achiziţiona 12 autospeciale pirotehnice şi şase platforme pentru salvarea de la înălţime. Autospecialele vor fi ahiziţionate prin proiectul „VIZIUNE 2020 - Programul Operaţional Infrastructură Mare”. Valoarea unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 euro.

„Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate având în vedere că unităţile operative încă deţin tehnică de intervenţie cu durată de exploatare depăşită, iar serviciile oferite celor aflaţi în dificultate trebuie să se menţină la înalte standarde de calitate.

Tot astăzi, 6 autoplatforme pentru salvarea de la înălţime de 45 m, din totalul celor 18 care vor fi achiziţionate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, completează parcul auto al inspectoratului general. Valoare unui astfel de mijloc tehnic este de 865.000 Euro/bucată. Braţul mobil permite şi salvarea persoanelor rămase captive pe ape şi alte medii aflate sub nivelul solului, până la adâncimea de -8,2 m. Totodată, camera din dotarea autospecialei permite monitorizarea intervenţiei de la faţa locului, din dispecerat”, potrivit unui comunicat al autorităţilor. 

Acestea vor ajuta la asanarea teritoriului de muniţiile rămase neexplodate din conflictele armate, la distrugerea cu ajutorul explozivului a podurilor de gheaţă şi/sau zăpoarelor de gheaţă şi la distrugerea stâncilor sau a altor elemente ce pot bloca căilor de comunicaţii sau reţelele de utilităţi publice.

Aceste mijloace tehnice vor ajuta la: deplasarea rapidă, deplasare pe terenuri accidentate; transportul personalului propriu; transportul echipamentelor şi accesoriilor specifice; transportul elementelor de muniţii dezactivate, precum şi a mijloacelor de iniţiere şi explozivului necesare executării lucrărilor de distrugere a muniţiilor neexplodate, a podurilor/zăpoarelor de gheaţă, a stâncilor agabaritice sau a altor obiecte ce pot genera situaţii de urgenţă.

În anul 2021, echipele pirotehnice din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene respectiv din cadrul USISU au executat un număr de 1.390 de misiuni pirotehnice dintre care: 1.303 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată din care au rezultat peste 20.000 de muniţii (diferite feluri şi calibre) şi elemente de muniţii majoritatea acestora fiind încă active şi prezentând un risc deosebit de explozie la manipulare şi transport; 87 de misiuni de distrugere a muniţiilor rezultate din asanări. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite