Voluntari, fundătura banilor europeni. Edilii se luptă în orgolii, locuitorii rămân cu străzile în noroi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de 10.000 de oameni din două cartiere din Voluntari merg pe străzi neasfaltate, din cauza unor răfuieli politice. Primăria Voluntari vrea să acceseze 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea oraşului, însă Consiliul Judeţean Ilfov refuză aprobarea proiectelor, fără un motiv clar.

Locuitorii de pe 83 de străzi din Ilfov ar fi putut avea până la sfârşitul acestui an asflat în faţa porţii. De mai bine de trei ani, oamenii îşi distrug maşinile pe drumurile denivelate, iar când plouă se încalţă cu cizmele de cauciuc.

Primăria Voluntari a depus anul trecut mai multe proiecte pe fonduri europene, printre care şi reabilitarea acestor străzi. Modernizarea cuprindea diferite lucrări precum reţele de apă, de canalizare şi în final asfaltare. Pe lângă reabilitarea străzilor, primăria a mai vrut să acceseze fonduri pentru alte cinci proiecte care vizau modernizarea sistemului de iluminat public, amenajarea de spaţii verzi între blocuri dar şi a unui parc mai mare în cartierul Pipera, precum şi instalarea de camere video în intersecţiile periculoase din oraş sau în zonele frecventate de infractori.

Proiect aprobat în mai, refuzat în august

Toate cele şase proiecte au fost unite într-un singur „Plan Integrat de Dezvoltare Urbană a oraşului Voluntari”. A fost depus pentru o finanţare de 30 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. „Dintre toate lucrările propuse de noi, 30% reprezentau lucrări neeligibile care trebuiau făcute din fonduri proprii, iar 70% erau lucrări eligibile care se finanţau astfel: 98% din fonduri nerambursabile, 1% de către oraşul Voluntari şi 1% de către Consiliul Judeţean Ilfov”, a explicat primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele.

Proiectul a fost aprobat atât de Consiliul Local Voluntari cât şi de Consiliul Judeţean Ilfov în luna mai. În aceeaşi lună a intrat în vigoare un ordin comun al Ministerului Dezvoltării şi al Ministerului de Finanţe care prevedea lărgirea plafonului lucrărilor eligibile la 80%, micşorând astfel contribuţia din bugetul primăriei, care iniţial era de 30%.

Astfel, proiectul a fost modificat, iar Consiliul Judeţean Ilfov ar fi fost nevoit să suporte o cheltuială mai mare cu 9.000 de lei. „Nici până astăzi, după trei luni şi jumătate nu am reuşit să accesăm fondurile şi să demarăm lucrările pentru că nu avem aprobarea consiliului judeţean. În lunile iunie şi iulie nu s-au întrunit în şedinţă, iar în august consilierii PNL şi PSD au amânat proiectul fără să dea vreo motivaţie”, a explicat primarul Pandele.

„Aprobăm când vrem noi, nu numai Pandele”

Motivul nu le este foarte clar nici celor care au cerut amânarea proiectului. Cristina Manicea, vicepreşedintele consiliului, cea care a şi propus amânarea proiectului nu a vrut să comenteze iniţiativa, motivând că este în concediu.

Marian Petrache, în schimb, preşedintele PNL Ilfov a declarat iniţiat că proiectul a fost prost scris. “L-am votat o dată în luna mai şi s-a descoperit că a fost prost făcut aşa că l-au trimis din nou la consiliu. În august l-am amânat ca să nu fie mereu cum vrea primarul Pandele, să mai fie şi cum vrem noi”, a declarat Petrache pentru “Adevărul”, completând mai apoi că proiectul va fi într-un final aprobat într-o şedinţă viitoare.

Între timp însă Primăria Voluntari a primit aprobarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov de a acoperi costul suplimentar de 9.000 de lei şi de a continua lucrările fără să mai aibă nevoie de aprobarea Consiliului Judeţean Ilfov.

Protest cu 2000 de oameni în faţa CJ Ilfov


La 31 august, aproximativ 2000 de locuitori ai oraşului Voluntari au protestat în faţa Consiliului Judeţean Ilfov arătându-şi nemulţumirea faţă de consilierii care au refuzat accesarea a 30 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, pentru dezvoltarea oraşului. Protestul a venit după ce primarul Pandele a semnalat blocarea proiectului chiar şi preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă. Consilierii care au amânat adoptarea proiectului susţin că protestul a fost doar un joc de imagine al primarului. Acţiunea a durat doar 15 minute.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite