Decizie definitivă: Companiile Primăriei Capitalei, înfiinţate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 22 de companii municipale înfiinţate de administraţia Firea au fost constituite ilegal şi trebuie desfiinţate. Asta a hotărât ieri definitiv Curtea de Apel Bucureşti. În replica, Gabriela Firea e declarat că va aduce în Consiliul General proiecte care să pună în acord hotărârile de constituire ale companiilor municipale cu decizia instanţei.

Reamintim că magistraţii au dat o primă sentinţă cu privire la companiile municipale la finele lunii noiembrie. Concret, potrivit judecătorilor deşi legea o cere, aceste companii au fost constituite fără votul a două treimi dintre consilierii generali. La acel moment, primarul Gabriela Firea a declarat că va recurge la căi extraordinare de atac şi că, în realitate, companiile funcţionează legal. Totul ar fi fost, spunea atunci Firea, un atac al mafiei pentru că noile companii îi opriseră accesul la banii bucureştenilor. 

În consecinţă, administraţia Capitalei a recurs la căi extraordinare de atac. Astfel, societatea Ciclop SA, care este acţionar minoritar al companiilor municipale, a cerut o revizuire a deciziei CAB. Însă Curtea de Apel a respins solicitarea formulată de Ciclop SA, menţinând, practic, decizia iniţială. 

Cum vede Firea rezolvarea situaţiei

Într-un comunicat, PMB susţine că prin intermediul acestor societăţi ar fi fost eliminat „monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei”. 

Citată în comunicat, Gabriela Firea a făcut un apel la consilierii municipali să pună umărul pentru a rezolva situaţia. „Ţin foarte mult la acest model administrativ şi sunt convinsă că bucureştenii vor avea doar de câştigat. De aceea, invit toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General să ni se alăture în încercarea de a debloca această situaţie. (…) În urma respingerii de către Curtea de Apel Bucureşti a cererii de revizuire a deciziei de anulare a hotărârilor de consiliu prin care s-au înfiinţat companiile municipale, ne exprimăm în continuare determinarea de a presta servicii şi lucrări publice prin intermediul companiilor proprii (…), aşa că vom veni în faţa Consiliului General cu proiecte care să pună în acord hotărârile de înfiinţare ale companiilor municipale cu decizia instanţei, respectiv adoptarea acestora cu două treimi”, a precizat Firea în comunicatul PMB.

Problemă greu sau imposibil de rezolvat

Surse apropiate Consiliului General au declarat pentru „Adevărul” că cele 22 de firme ale hodingului municipal au cheltuit până acum peste 400 de milioane de euro şi că situaţia în care se află acestea acum pare una fără ieşire. „De la început au fost ceva probleme acolo. Practic, primele şase luni aceste companii au existat ca să dea salarii. Unele companii cum ar fi cea de management al traficului sau cea pentru întreţinerea arborilor sunt acum firme care au succes, dar altele nu au prea făcut nimic de la înfiinţare. Problema acestor firme se va pune, probabil, în şedinţa de Consiliu General de pe 26 februarie, dar nu se întrevede o rezolvare a acesteia”, au precizat sursele citate.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite