Protest faţă de mutarea Halei Matache încheiat cu vizită la secţia de poliţie. Nicuşor Dan s-a aflat printre audiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan a stat la secţia de poliţie aproximativ o oră FOTO Mediafax
Nicuşor Dan a stat la secţia de poliţie aproximativ o oră FOTO Mediafax

Sâmbătă, în jurul orei prânzului, aproximativ 30 de persoane, printre care şi Nicuşor Dan, au protestat, în apropierea Halei Matache, faţă de intenţia municipalităţii de a muta imobilul. Jandarmii prezenţi au ridicat peste 20 de manifestanţi, inclusiv preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul” pe care i-au dus la Secţia 3 de Poliţie, unde le-au dat avertismente deoarece acţiunea nu era legală.

Acţiunea de protest a început în jurul orei 13.00, fiind anunţată ca „lanţ uman în jurul Halei Matache”, fără să fie menţionat organizatorul acestui miting. La protest au participat mai mulţi activişti pentru patrimoniu de la diverse organizaţii, precum Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”, şi Doina Wella, reprezentanta fundaţiei Pro Patrimonio.

Aproximativ 30 de oameni, majoritatea tineri, au mers în grup pe lângă imobil, fără a scanda vreun mesaj, şi au afişat câteva cartoane cu texte precum „Hala Matache e o valoare. Dacă se demolează e irecuperabilă”, „Hala Matache nu e o clădire, e Bucureştiul”, „Respectaţi legea! Organizaţi concurs!”.

Locuitorii din zonă nu sunt de aceeaşi părere cu protestatarii. Ei consideră hala „un focar de infecţie”, şi că trebuie demolate sau mutată, numai ca autorităţile să rezolve problema.

Protest fără autorizaţie, motiv de dus la secţie

Jandarmii, printre care se afla şi un „negociator”, le-au spus manifestanţilor să plece din zonă deoarece protestul nu era autorizat, apoi au încercat să îi îndepărteze de hală. Oamenii s-au mutat pe trotuar, unde au stat o vreme.

După câteva minute, jandarmii au luat o parte din protestatari şi i-au urcat în dube. Întâi au luat trei femei care aveau afişe, apoi alţii care stăteau în faţa halei. Cei care au îndrăznit să se opună au fost luaţi pe sus, iar alţii au mers flancaţi de mai mulţi jandarmi.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat pentru Mediafax, că protestul nu a fost autorizat, iar manifestanţii au fost somaţi în repetate rânduri să părăsească zona.

Enache a subliniat faptul că unii dintre aceştia au înţeles mesajul şi au plecat, în timp ce alţii, peste 20, au fost duşi la Secţia 3 de Poliţie pentru a fi identificaţi şi a fi luate măsurile legale în funcţie de gradul de participare al fiecăruia.

Printre persoanele care şi-au petrecut timpul la secţia de poliţie, s-au numărat şi Nicuşor Dan şi Doina Wella, reprezentanţii principalelor ONG-uri care militează pentru problemele Bucureştiului. După ce li s-a întocmit procese verbale, oamenii au fost lăsaţi să plece.

Doina Wella a declarat pentru Mediafax că a fost luată şi dusă la dubă de când a ajuns în apropierea Halei Matache, fiind în drum spre protest.

„Un jandarm m-a strâns foarte tare şi mi-a sucit braţul, deşi nu mă opuneam, când am urcat în dubă. Am întrebat de nenumărate ori în maşină cum îl cheamă, până când s-a prezentat. Am întrebat de asemenea de mai multe ori de ce am fost ridicaţi şi unde suntem duşi şi nu ni s-a spus nimic. Deci eşti ridicat în mod arbitrar, brutal şi fără să ţi se spună nimic”, a spus Doina Wella, adăugând că jandarmii folosesc intimidarea şi le interzic celor arestaţi să folosească telefonul mobil.

Nicuşor Dan a spus că au fost 23 de persoane la secţie şi că el a semnat procesul verbal, intenţionând să facă plângere contra unui jandarm care le-a adresat celor transportaţi în dubă cuvinte vulgare în drum spre secţie.

„A refuzat să se legitimeze, toţi au refuzat să se legitimeze. Am întrebat cine-i şeful dispozitivului, dar nu au răspuns", a spus Nicuşor Dan.

El a declarat că a fost de acord să se legitimeze la faţa locului, însă, în ciuda acestui fapt, jandarmii l-au dus la secţie, cu toate că se afla pe trotuar alături de restul protestatarilor.


 


 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite