Oprescu se ascunde după lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu nu a reuşit să rezolve problema maidanezilor în cinci ani de mandat. FOTO Adevărul
Sorin Oprescu nu a reuşit să rezolve problema maidanezilor în cinci ani de mandat. FOTO Adevărul

În timp ce familia Anghel îşi înmormânta copilul de doar patru ani, primarul general al Capitalei a convocat o şedinţă cu edilii celor şase sectoare şi cu reprezentanţii judeţului Ilfov, pentru a găsi o soluţie la problema maidanezilor. „Ce pot să spun? Iertaţi-ne pe toţi!“, a spus neputincios, cu lacrimi în ochi şi cu vocea tremurândă, Sorin Oprescu, miercuri seară, asta după ce, în cei cinci ani de mandat, doi oameni au fost ucişi de câini.

Prea târziu vin lacrimile primarului Oprescu, în al cincilea an de mandat, după ce doi oameni–Taniuşa Stanchievici, 26 ianuarie 2011 şi Ionuţ Anghel, 2 septembrie 2013 – au fost ucişi de maidanezi. Asta după ce, prima reacţie a edilului-şef al Capitalei a venit la două zile după tragedia din apropierea Parcului Tei. „Ce pot să spun? Iertaţi-ne pe toţi!“, a spus neputincios, cu lacrimi în ochi şi cu vocea tremurândă, Sorin Oprescu, miercuri seară.

6 octombrie, referendum

Joi, edilul-şef al Capitalei a decis, împreună cu reprezentanţii primăriilor de sector, organizarea referendumului local pe tema eutanasierii maidanezilor pe 6 octombrie.

La dezbatere au participat primarii sectoarelor 1, 4 şi 6 şi viceprimarii sectoarelor 2, 3 şi 5 şi au căzut de acord asupra întrebării pe care o vor pune la referendum: „Sunteţi de acord cu eutanasierea câinilor fără deţinător capturaţi pe domeniul public al municipiului Bucureşti şi neadoptaţi în termenul prevăzut de lege?“. Bucureştenii vor putea răspunde cu „da“ sau „nu“.

În ceea ce priveşte conducerea Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie responsabilă de gestionarea maidanezilor de pe străzile Capitalei, edilul general a precizat că noua conducere, cea aleasă în luna august a anului trecut, a creionat o strategie coerentă de rezolvare a problemei. Printre cele patru propuneri ale conducerii ASPA, aprobate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, numărându-se şi cea conform căreia câinii agresivi nu vor mai fi repuşi în teritoriu după sterilizare.

50 de hingheri, dintr-un foc

Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect ASPA, a declarat că sterilizarea câinilor fără stăpân este esenţială, iar de săptămâna viitoare minim 50 de hingheri ar putea lucra pe străzile Capitalei, adunând patrupedele fără deţinător. Acesta a mai spus că sterilizarea unui animal în cabinetele private de medicină veterinară costă pentru un mascul 98 de lei, în timp ce sterilizarea unei femele costă 120 de lei.

Cum locurile din adăposturi sunt insuficiente pentru maidanezii de pe străzile Bucureştiului, iar în acest moment sunt libere 120 de locuri, Băncescu a explicat că animalele foarte agresive, vor fi neutralizate.

PDL: Referendumul – o găselniţă

Reprezentanţii grupului PDL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) susţin că cel mai probabil vor vota astăzi aprobarea referendumului local, deşi îl consideră inutil şi foarte costisitor. „Referendumul este o găselniţă a primarului general pentru a putea ieşi din această situaţie“, a declarat Mircea Raicu, consilier PDL. Acesta a adăugat că anul trecut, spre exemplu, pe lângă bugetul aprobat de CGMB, Autoritatea a primit şi o suplimentare de două milioane de lei, chiar dacă în anii trecuţi aceeaşi autoritate a returnat banii la buget fără să facă nimic.

Cifrele ASPA

Primarul general a dat un raport al bugetului pe care l-a primit ASPA anul acesta. Astfel, Autoritatea are un buget de 18,6 milioane de lei, adică 10% din bugetul Capitalei. În ultimul an, au fost sterilizaţi 6.512 câini, dintre care 3.305 în cele două adăposturile ASPA. Până la data de 31 august ASPA a efectuat plăţi de 2,8 milioane de lei. Câteva dintre sumele achitate pentru primele opt luni ale anului 2013 reprezintă valoarea lucrărilor la adăpostul din Mihăileşti, salariile, sterilizarea şi hrana animalelor aflate în îngrijirea instituţiei.


Alte ştiri despre scandalul maidanezilor

Primăria Sectorului 1, primele verficări în cazul adopţiilor maidanezilor. Andrei Chiliman, edilul sectorului, susţine eutanasierea animalelor

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 au luat primele măsuri după tragedia din apropierea Parcului Tei, din sectorul 2, acolo unde un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi. Edilul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a cerut verificarea şi sancţionarea celor care au adoptat câini dacă se dovedeşte că nu au respectat legea. Primarul a mai spus că susţine eutanasierea animalelor.

18,6 milioane de lei, bugetul aprobat pentru ASPA în 2013. Peste 850.000 de lei s-au cheltuit pentru adăpostul neterminat de la Mihăileşti

Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a anunţat că Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a avut aprobat pentru anul 2013, 18,6 milioane de lei. Dintre aceştia, peste 850.000 de lei au fost plătiţi pentru lucrările de la Mihăileşti.

Primarul Capitalei face referendum local pentru eutanasierea maidanezilor. Oprescu, cu ochii în lacrimi: „Iertaţi-ne pe toţi!“

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a făcut primele declaraţii, în cadrul unei conferinţe de presă, despre tragedia de luni, atunci când un copil de patru ani a fost ucis de o haită de maidanezi. Primarul Sorin Oprescu a decis organizarea referendumului local privind eutanasierea maidanezilor pe 29 septembrie.

Moartea copilului ucis de maidanezi aduce primele sancţiuni în Primăria Sectorului 2. Doi directori ar putea rămâne fără loc de muncă

Primăria Sectorului 2 a anunţat că, miercuri, a hotărât să îi sancţioneze pe doi directori din primărie, după ce în urmă cu trei zile, un copil de patru ani a fost ucis de maidanezi în apropierea Parcului Tei.

INML dă verdictul în cazul morţii copilului sfâşiat de câini în Parcul Tei: doar tălpile nu aveau urme de muşcături

Copilul de patru ani muşcat de câini, luni, a murit din cauza hemoragiei externe, iar pe corpul acestuia au fost găsite sute de plăgi,potrivit medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

FOTO VIDEO Povestea şirului de adopţii formale care au lăsat în stradă câinele ucigaş din Parcul Tei. Cum se pasează vina

Unul dintre câinii care l-au ucis, luni, pe micuţul de patru ani în apropierea unui parc din Capitală a fost adoptat în 2008 de către un ONG. Cu toate acestea, animalul a ajuns din nou pe stradă. Vina se pasează din nou între autorităţi şi iubitorii de animale.

Câinele care a ucis un copil în parc este al unui ONG. Şefa asociaţiei: „Este greu de ţinut urma fiecărui câine”

Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG. În mod normal, câinele nu ar fi avut ce să caute acolo, după cum povesteşte coordonatorul ASPA, Răzvan Băncescu. Acesta a mai spus că animalul a fost dat spre adopţie Asociaţiei „Caleidoscop“.

Proprietarul terenului pe care a murit copilul sfâşiat de câini, chemat la Poliţie. Paznicul a fost amendat cu 300 de lei

Poliţiştii de la Secţia 7 l-au amendat pe paznicul care supraveghea terenul unde un copil de patru ani a murit după ce a fost sfâşâiat de câini, luni, lângă Parcul Tei. Proprietarul terenului a fost de asemenea chemat la sediu Poliţiei Capitalei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite