Moda din Micul Paris: rochii colorate şi pantofi cu botul rotunjit. Miţa Biciclista îşi asorta hainele cu biciul de la caleaşcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bucureştiul vremurilor de altădată, oamenii erau foarte eleganţi şi cei mai înstăriţi locuitori ai oraşului, alături de croitorii de pe Calea Victoriei, erau cei care aduceau tendinţele din Europa de vest. În Bucureşti erau o mulţime de pălărieri, iar la fiecare colţ de stradă se găsea o croitorie.

În Bucureştiul interbelic cuvintele de ordine erau eleganţă şi rafinament. Pe străzile înguste ale Capitalei din acea vreme, la tot pasul mişunau bărbaţi îmbrăcaţi cu mare atenţie şi femei care atrăgeau toate privirile cu ajutorul hainele colorate şi foarte elegante.

Evenimentele socio-politice influenţează moda

Nu este un secret pentru nimeni faptul că evenimentele desfăşurate pe scena politică sunt, de multe ori, cele care aduc noi tendinţe în materie de haine şi accesorii. Aşa se explică faptul că în Bucureştiul de după cel de-Al Doilea Război Mondial, mărimea pălăriilor purtate de doamne şi domnişoare se micşorează considerabil, ajungând să semene foarte bine cu celebrele căşti purtate de nemţi.

Odată cu micşorarea pălăriilor scade şi lungimea rochiilor şi fustelor purtate de bucureştence. Cu toate acestea, materialele grele din care sunt realizate acestea rămân în continuare piese de rezistenţă. De asemenea, botul pantofilor aleşi de femei începe să fie rotunjit, încălţămintea fiind accesorizată cu o baretă foarte subţire care să fixeze piciorul în pantof. 

Fotografiile unui demnitar francez din Bucureştiul anilor 1900

Ţinutele prindeau viaţă cu ajutorul accesoriilor

Deşi eleganţa domnea când venea vorba despre ţinutele doamnelor şi domnişoarelor, hainele pe care acestea le îmbrăcau reuşeau să capete strălucire doar cu ajutorul unor accesorii care atrăgeau toate privirile. Pietrele strălucitoare erau aşezate cu grijă pe rochii, fuste sau bluze, iar şiragurile de mărgele erau nelipsite de la gâtul femeilor.

Locuitorii Capitalei îşi făceau hainele în atelierele de croitorie întâlnite la tot pasul în Bucureşti. Îşi alegeau cu grijă materiale şi modelele de costume şi rochii pe care le doreau şi în câteva zile noile piese vestimentare erau gata. De obicei, moda era adusă din vest chiar de croitorii iscusiţi care aveau ateliere pe Calea Victoriei. „Croitorii de pe Calea Victoriei erau cei care aduceau moda vestului. Aceştia copiau moda pariziană a perioadei interbelice” , povestea Camelia Ene, specialist în istoria costumelor.

Prostituatele de lux purtau haine şi bijuterii scumpe

Fetiţele dulci ale Bucureştiului de altădată erau obişnuite să primească o mulţime de cadouri scumpe de la domnii dornici să le satisfacă toate dorinţele. Miţa Biciclista, una dintre cele mai cunoscute prostituate din Bucureşti, purta haine foarte scumpe şi de cele mai multe ori le asorta impecabil. Spre exemplu, în perioada în care a locuit la Paris, Miţa Biciclista a participat la o bătaie cu flori pe care a câştigat-o datorită faptului că biciul de trăsura ei era decorat cu flori. Totodată, aceasta obişnuia să-şi asorteze accesoriile pe care le purta cu mătasea de la caleaşcă.

image

„Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa, burghezii de la Oteteleşanu şi boemii de la Kubler abandonau politica şi svartul ca să admire superbul exemplar ciclist. Bicicleta cu ghidon de argint era a unei suple şi elegante fiice a Evei, cu zulufi negri, cu pantaloni de catifea mov strânşi pe picior, cu bluza corai din care fluturau mâneci înflorate, cu ghete înalte şi cu o caschetă de mătase albă, înfăşurată în voal alb, din care răsăreau încrucişate două ace mari a la Madame Butterfly”, o descrie Alexandru Predescu în „Vremuri vechi bucureştene”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite