Ghizii voluntari care împletesc poveştile din Bucureştiul actual cu cele din oraşul de altădată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui serviciu oferit de autorităţi, câţiva tineri au decis să dezvelească Bucureştiul de secrete şi să le prezinte vizitatorilor poveştile uitate ale unui oraş bătrân, care săptămâna trecută a sărbătorit 555 de ani de viaţă. Cu mult entuziasm şi o pasiune nemărginită, tinerii voluntari împletesc vechile poveşti din istoria oraşului cu unele actuale, realizând un tablou complex al Bucureştiului

În urmă cu patru ani, reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) au decis că trebuie să se implice în promovarea istoriei Bucureştiului, punând pe picioare un proiect inedit: „Cu bastonul prin Bucureşti“.

Sătui să vadă cum ignoranţa autorităţilor distruge uşor-uşor bogăţia şi frumuseţea Capitalei, oraş vechi de 555 de ani în care s-au scris poveşti spectaculoase, tinerii au decis să organizeze în weekend-uri trasee culturale gratuite prin care să atragă atenţia asupra patrimoniului bucureştean. 

„Am văzut că oamenii nu sunt receptivi la anumite probleme ale oraşului şi am înţeles că, de fapt, nu cunosc anumite lucruri. Apoi, ne-am gândit că dacă vor fi seduşi de poveştile oraşului se vor implica în salvarea memoriei Bucureştiului. Este o muncă de schimbare a mentalităţilor“, povesteşte Edmond Niculuşcă, reprezentant ARCEN.

De la bucureşteni la străini

Cu multă pasiune şi un entuziasm debordant, ghizii ARCEN au pornit, în 2010,  pe străzile Bucureştiului alături de zeci de oameni dornici să afle cele mai ascunse poveşti ale oraşului şi să privească cele mai frumoase clădiri care au rămas în picioare de-a lungul vremii. Edmond Niculuşcă, unul dintre ghizii Asociaţiei, povesteşte că în momentul în care a dat startul traseelor culturale a avut o singură dorinţă: îmbinarea istoriei cu arhitectura şi atragerea bucureştenilor printre filele de poveste ale unui oraş frumos.

image

Ghizii ARCEN spun poveştile din Bucureştiul de altădată FOTO Răzvan Bucur - Hyperflash.ro

„În 2010, când am început proiectul, în cele şapte săptămâni am reuşit să adunăm vreo 400 de oameni. Apoi, bucureştenii au mai venit şi cu prieteni din străinătate interesaţi să descopere oraşul şi am fost nevoiţi să traducem ceea ce scriam pentru localnici. Din 2012 putem spune că am început să organizăm trasee culturale şi pentru străini“, mai spune Niculuşcă.

Astăzi, în a patra vară de proiect, în jur de 4.000 de oameni au participat la traseele organizate pe străzile Capitalei.

Mii de cărţi şi ziare

Reprezentantul ARCEN spune că în jur de 12 oameni se documentează pentru a găsi şi a spune cele mai frumoase poveşti din Bucureştiul de altădată, munca fiind una impresionantă. Poveştile spuse în timpul traseelor culturale se bazează pe circa 300 de cărţi şi mii de ziare vechi, din perioada 1870-1948.

Bucharest Greeters, voluntarii care ne aduc în Bucureştiul actual

Irina Botnari şi Filip Bunea alţi doi tineri care au decis să dea o mână de ajutor în ceea ce priveşte promovarea Bucureştiului actual. Nemulţumiţi de faptul că oraşul nu se bucură de o promovare suficientă din partea autorităţilor şi nici de „o infrastructură de travel bine dezvoltată“, aceştia au decis, în aprilie 2014, să pornească chiar ei un proiect prin care să le demonstreze străinilor care ne vizitează oraşul că acesta are o mulţime de atracţii de care turisţii ar trebui să se bucure.

„Despre conceptul de greeteri am aflat într-o excursie la Tel-Aviv. Căutând experienţe memorabile am descoperit că putem vedea oraşul cu un localnic şi că e gratis pe deasupra. Am avut parte de o plimbare de jumătate de zi, chiar dacă iniţial trebuia să dureze doar 2-3 ore, prin cele mai frumoase locuri ale oraşului, localuri cu cea mai bună mâncare şi cu poveşti pe care doar o persoană care locuieşte acolo ţi le poate spune, pe care cu siguranţă nu le găseşti într-un ghid turistic. În acel moment ne-am dat seama că avem nevoie de un astfel de proiect şi la Bucureşti. Ne-a luat vreo două luni până am pus ideea pe picioare. Fiind o iniţiativă informală şi non-profit, am lucrat amandoi la site, campania de comunicare şi am mai cerut ajutorul prietenilor pe unde a mai fost nevoie“, povesteşte Irina Botnari.

image

Greeterii sunt ghizii care le prezintă străinilor actualul oraş FOTO Irina Botnari

„Greeterii“ pot fi găsiţi pe site-ul www.bucharestgreeters.ro, aici unde străinii interesaţi să descopere Bucureştiul trebuie să completeze un formular înainte să pornească în călătoria gratuită, oferită de tinerii pasionaţi de la Bucharest Greeters. În urma acestor informaţii, voluntari care îi ghidează pe străini stabilesc un traseu de două, trei ore în care vizitatorii pot vedea cât mai multe atracţii ale oraşului.

„Noi le arărăm atât zonele de interes, cât şi partea mai puţin cunoscută a Bucureştiului. Străinilor le plac poveştile, astfel că pe lângă o plimbare prin centru sau pe Calea Victoriei, vrem să le oferim experienţe mergând ori într-un local mai special, la vreun eveniment, sau într-un loc cu o privelişte superbă de unde Bucureştiul arată altfel“, mai spune tânără.

Parcurile vechi, atracţia principală

În ceea ce priveşte principala atracţie pentru străini, greeterii spun că parcurile se află în topul clasamentului. Pe lângă frumoasele parcuri ale Capitalei, străduţele din Centrul Vechi sunt alte zone fierbinţi pentru străini, întrucât ascund numeroase poveşti. Cu ocazia evenimentului „Zilele Bucureştiului“, greeterii au primit o diplomă de recunoaştere a meritelor din partea Primăriei Capitalei. În viitor, aceştia susţin că vor să extindă proiectul şi în alte oraşe ale României.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite