Educaţie a la Metrorex

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indicator din liftul de la metrou dedicat persoanelor cu dizabilităţi
Indicator din liftul de la metrou dedicat persoanelor cu dizabilităţi

Metrorex e o regie serioasă, importantă. Grija sa pentru lifturi trebuie salutată. Îşi poate permite. Nu ştiu dacă au transmis această experienţă şi la „bruselu”. Ar merita. Pentru că la Republica cred că nimeni nu a citit chestia asta. Chestia e-acolo, lângă lift. Am văzut-o ieri.

Când Metrorex face lucruri bune, trebuie aplaudat acest lucru. Nu ştiu câte lucruri bune face regia, totuşi face câte ceva, în afara grevelor pentru mărirea salariilor şi desfiinţarea cardului comun autobus-metrou, dar lifturile în unele staţii de metrou sunt o binefacere. Pentru cine? În primul rând pentru persoanele cu handicap. Cum şi arată „semnalistica”. Numai că aceste lifturi sunt folosite şi de persoane fără dizabilităţi. E bine, e permis? Nimeni nu ştie. Dar sunt foarte folosite. Un însemn de la staţia de metrou Republica m-a scos, însă, din întuneric. Dar el va pune mii de oameni într-o situaţie imposibilă aproape.

Niciodată nu am ridicat capul, aşteptând să intrăm în lift pentru a ieşi la suprafaţă, să văd acel pătrat. Semnul acela. Semnalul acela. Semnalizarea aia. Face parte din identitatea vizuală a Metrorex. Multe din elementele acestei identităţi vizuale, marcajele, inscripţiile, hărţile sunt internaţionale. Noi nu avem o contribuţie originală. Respectăm legile, regulile internaţionale. Dacă nu, e periculos. E desenul ăsta cu tipul sprijinit de uşă. Scrie clar în documentul fundamental, Constituţia Metrorex, numită clar şi limpede „Reguli de călătorie cu metroul”, că nu ai voie, de pildă, să blochezi uşa, să te spijini de ea în timpul mersului. Da’ cine stă să citească, chiar şi în vagon unde sunt afişate, acele douăzeci de reguli. Asta cu blocarea e la 13! Ghinion. Aia cu sprijinitul e la 14. Că se leagă. Cine respectă chestia cu deplasarea pe dreapta, cine „ţine” dreapta la metrou? Mai nimeni. Păi, ce, suntem nebuni? Toţi se năpustesc înainte, ca la rugby. Deşi scrie pe scări, şi p-alea de piatră şi p-alea de metal, „pe dreapta”. Mulţi citesc, puţini pricep. Ş-apoi chestia cu dreapta e naşpa zilele-astea. La Unirii, barem, e Waterloo! Când e să treci de la M1 la M2. La orele alea bolnave. O uriaşă pastă viermuindă umple spaţiile, aerul se zbate să respire (asta e din Raymond Chandler), şi ne integrăm în noi atât de bine încât, ca o evacuare forţată, respiri uşurat după imensa constipaţie pasageră şi metropolitană când scapi. În urmă, resturile noastre: hârtii, păr, alimente, pete suspecte şi multe. Aerul începe, timid, să intre, pe scări şi ventilatoare (a, chiar merg?!), şi supravieţuitorii aşteaptă următorul tren. E bine. Să ieşim, deci la suprafaţă. Hai, mai repede. Microbi, bacterii, puzderia de stropi ejectaţi voiniceşte, cu gura căscată de strănutul românesc, mândru, au o viteză ceva de speriat. Să ieşim.

Cu liftul?

Păi, de ce nu? Ce spune „semnalistica”. Ia, care vezi mai bine? Zi tare! Cărucior, persoană cu dizabilităţi, cu alb, pe fond albastru în pătrat mai mare. Alături sau deasupra, mai mic, persoană fără dizabilităţi, cu alb, cu săgeată-n sus, săgeată-n jos, cu negru. Urci şi cobori, adică. Cu liftul. Înţelegem, dacă stăm la coadă la lift sau dacă nu avem nimic de citit ori de butonat, că poţi şi tu să iei liftul chiar dacă nu eşti în categoria acelora care, firesc, au prioritate la acest lift.

Adică n-ar fi o problemă, nu?

Dacă ridici capul, ca să vezi semnul, la Republica, s-ar putea să fie. Ce scrie acolo, ia, zi tare, că ai bacu’. Păi zice-aşa:

„Dacă citeşti asta şi nu ai niciun handicap înseamnă că eşti prea nesimţit (ă) sau prea gras (ă)”

­­Păi, voi ce înţelegeţi d-aici? Ne-au cam educat, ă, Metrorexu’ ăsta. „Adică, după ce că ne-a obligat bruselu să facem lifturi, rampe, uşi speciale să încapă cărucioarele handicapaţilor, acu’, vreţi şi voi, ăştilalţi, ă? N-aveţi scări, nesimţiţilor dă graşi care sunteţi? Ia, plezniţi pă scări în sus.

Acuma, vedeţi că poza asta nu există. N-a fost făcută, că, regula 20, „fotografiatul şi filmatul” numai cu permisiunea conducerii Metrorex.

Ziua de ieri s-o declarăm ziua nesimţiţilor şi graşilor care iau liftul la Metrorex. Măcar o zi când pot lua liftul. Recomandăm conducerii Metrorex să înteţească activităţile cultural-educative în staţiile de metrou, să oprească pe Nesimţiţi şi Graşi să folosească lifturile, prin pliante, videoclipuri transmise pe ecranele din toate staţiile. În toate staţiile să apară afişe cu definiţiile din DEX ale celor două cuvinte, unul mai greu decât celălalt. Căci cu „nesimţit” mai e cum mai e, dar cu „gras”? Inspectori de specialitate, treinaţi la brusel, vor forma forţele de descurajare metrorex: fiecare să stea la fiecare lift şi să le spună oamenilor care stau la coadă, şoptind cu drag: “nesimţito”, “grasule”. Pe cei care nu ştiu să înţeleagă, îi vor îndruma spre cortul instalat în staţie, pe care va figura sigla “N/G” (vreţi să vă şi desenez!?), unde vor primi recomandări de filme educative, exerciţii de creativitate pentru călătoria la metrou şi unde vor fi îndemnaţi, dacă au luat vreodată liftul, să îşi facă mea culpa, învăţând pe din afară poezia “Doamne, ocroteşte-i pe români” de Adrian Păunescu. Strofa următoare o vor recita tare, de 10 ori, în prezenţa a cel puţin 3 martori asemenea lor care vor semna procesul verbal de re-educare metrorex 2014:

Ţara-i mică vremea grea,


ce-o mai fi om mai vedea,


Doamne, ocroteşte-i pe Români,


de uitat nu vom uita


ţara noastră cum e ea,


Doamne, ocroteşte-i pe Români!

Noi sperăm că e vorba de o iniţiativă izolată. Pentru "ăia" de la Republica. Nu ştiu dacă anunţul acesta mai există şi la alte staţii de metrou. Dar dacă e o idee bună, ar trebui extins acest experiment, nu? Ce, s-a jignit cineva? Metrorex e o regie  serioasă, importantă. Ea nu jigneşte. Grija sa pentru lifturi trebuie salutată. Îşi poate permite. Nu ştiu dacă au transmis această experienţă şi la bruselu. Ar merita. Pentru că la Republica cred că nimeni nu a citit chestia asta. Chestia e-acolo, lângă lift. Am văzut-o ieri. Dar, poate, e o farsă. Oricum, chestia e în curte la Metrorex.

Dacă ai citit-o….sorry! Dar poţi întreba: cum îşi permit asta? Dacă nu vrei să întrebi...

... mai bine capu’ jos şi, hai, să urcăm la lumină.

PS 18 octombrie. A patra zi după ce am văzut "chestia" de la Republica, azi nu mai era acolo! Ca şi cum nici nu fusese. Atât poţi Metrorex? Dar ceva scuze?? A, nu aveţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite