Războiul demolării turnului Cathedral Plaza continuă. Primăria Capitalei şi Millenium Building se luptă în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul Cathedral Plaza, departe de a fi demolat FOTO Arhivă
Turnul Cathedral Plaza, departe de a fi demolat FOTO Arhivă

Millenium Building Developement a cerut în instanţă emiterea unei noi autorizaţii de construcţie pentru turnul de birouri Cathedral Plaza, deşi există o decizie definitivă şi irevocabilă prin care Primăria Capitalei este obligată să demoleze clădirea.

Într-un răspuns solicitat de reporterii „Adevărul“, reprezentanţii municipalităţii au declarat că cei de la Millenium Building Development cer în instanţă obţinerea unei autorizaţii noi de construcţie pentru turnul de birouri Cathedral Plaza care ar fi trebuit să fie demolat.

„Menţionăm că tot pe rolul instanţelor judecătoreşti se află înregistrată cererea prin care SC Millenium Building Developement SRL solicită în contradictoriu cu institutia noastră intrarea în legalitate prin emiterea unei noi autorizaţii de construire“, se arată în răspunsul municipalităţii.

Totodată, reprezentanţii Primăriei Generale spun că în ceea ce priveşte contractele de concesiune închietate între municipalitate şi Millenium Building Development a fost solicitată tot în instanţă pronunţarea unei hotărâri cu privire la valabilitatea acestora.

„Litigiul este pe rol, urmând ca instanţa să tranşeze aceste aspecte. În acest moment, municipalitatea încasează taxa de concesiune pe terenurile în discuţie“, se mai precizează în răspunsul solicitat de reporterii „Adevărul“.

Demolarea, departe de realizare

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara că suma necesară demolării turnului de birouri de lângă Catedrala Sfântul Iosif din Capitală se ridică la circa 17-18 milioane de euro, deşi în luna ianuarie a anului trecut declara că ar fi nevoie de 3-4 milioane de euro pentru demolare.

Astăzi, deşi Curtea de Apel Ploieşti a dat o decizie definitivă şi irevocabilă de demolare, din răspunsul dat de reprezentanţii Primăriei Capitalei se înţelege că pentru demolarea turnului de birouri ar mai fi necesară încă o sentinţă judecătorească.

Redăm mai jos răspunsul primit de reporterii „Adevărul“:

„Prin Dispoziţia Primarului General nr. 1024/25.09.2013, emisă în executarea sentinţei civile nr. 2520/28.06.2012 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice în vederea stabilirii modalităţilor de desfiinţare a construcţiei - imobil de birouri Cathedral Plaza, estimarea costurilor şi determinarea impactului asupra clădirilor aflate în vecinătate.

De asemenea, prin acelaşi act administrativ s-a stabilit cu privire la demararea procedurilor prevăzute de Legea nr 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea desfiinţării construcţiei menţionate.

Acest lucru trebuie să aibă în vedere faptul că imobilul în cauză nu este edificat pe un teren aparţinând exclusiv domeniului public sau privat al municipiului Bucureşti, astfel încât acesta nu poate fi desfiinţat pe cale administrativă conform dispoziţiilor art 32 si 33 alin 4 din Legea nr 50/1991.

În conformitate cu dispoziţiile art 28 din acelaşi act normativ, în cazul construcţiilor fără autorizaţie de construire, inclusiv ca efect al anulării autorizaţiei, primarul va sesiza instanţa de judecată în vederea demolării acestora.

Costurile necesare demolării presupus a fi avansate de către municipalitate, se vor recupera de la persoanele responsabile conform art 32 din Legea nr 50/1991.“

Arhiepiscopia Romano - Catolică răspunde

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano - Catolice din Capitală, Francisc Doboş, a declarat că din câte ştie procesul este pe rol din luna februarie a anului trecut şi că „nu are termen de judecată, deşi acest lucru pare incredibil“.

„Până acum au existat numai scuze prin care nu s-a pus în aplicare decizia definitivă a instanţei. Este o politică de dezinformare care ne duce cu gândul la faptul că autorităţile par să fie acţionari la Millenium“, a precizat, pentru „Adevărul“, Doboş.
 

Pe aceeaşi temă:

Proprietarul Cathedral Plaza: demolarea clădirii ar aduce daune de 70 de milioane de euro bucureştenilor

Oprescu aşteaptă raportul comisiei de expertiză pentru a decide în privinţa demolării Cathedral Plaza

Oprescu vrea înapoi terenul de sub Cathedral Plaza, chiar dacă clădirea n-a fost demolată

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite