S-a decis cum va arăta Casa Poporului după amenajare. „Grădinile României“, muntele şi Delta se vor întâlni simbolic în centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul care ocupă locul 1 implică amenajarea a şapte grădini tematice terasate, dar şi un tunel subteran care va fi un spaţiu memorial cu tema istoriei transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Aresenalului
Proiectul care ocupă locul 1 implică amenajarea a şapte grădini tematice terasate, dar şi un tunel subteran care va fi un spaţiu memorial cu tema istoriei transformărilor urbane din zona Uranus-Dealul Aresenalului

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute miercuri, cele trei proiecte de amenajare a esplanadei Palatului Parlamentului din cele opt depuse. Primul loc a fost câştigat de un proiect care merge pe ideea de promovare a identităţii româneşti.

Cele opt proiecte de reamenajare a spaţiului din faţa Palatului Parlamentului au ajuns pe masa juriului care a decis care sunt primele trei câştigătoare pe 11 octombrie.

Proiectul care a ocupat primul loc este cel cu numărul cinci, potrivit celor care au făcut parte din juriu - profesori universitari din cadrul Facultuăţii de Jurnalism, arhitecţi din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici, ai Uniunii Arhitecţilor, ai Asociaţiei Studenţilor Arhitecţi şi Urbanişti din Universitatea „Ion Mincu“, dar şi un reprezentant al Academiei Române şi unul al Primăriei Capitalei.

Această propunere de amenajare merge pe ideea de promovare a identităţii româneşti, fiind axată pe amenajarea a şapte grădini tematice terasate, care să reproducă principalele zone de vegetaţie ale României.

Astfel, potrivit proiectului, în faţa Palatului Parlamentului ar trebui să apară şapte grădini: Alpină, Montană, Submontană, Colinară, Stepică, Fluvio-Deltică şi o a şaptea grădină destinată intrării în Palat a oficialităţilor. Toate acestea vor fi decorate cu vegetaţia specifică zonei pe care o reprezintă.

De asemenea, din proiect face parte şi amenajarea unui tunel, care să lege intrarea principală din Piaţa Constituţiei de platforma panoramică propusă în apropierea Grădinii Alpine. Tunelul va fi un spaţiu memorial  care va avea ca temă istoria transformărilor urbane din zona Uranus - Dealul Arsenalului. Tot în acest proiect este prevăzută amenajarea unei cascade  şi amplasarea unor magazine şi săli.

„Vom face un studiu de fezabilitate şi un proiect tehnic şi, în funcţie de rezultat, sper ca în 6-9 luni să avem costurile intervenţiei prevăzute de proiect. Intenţia mea este să fie cât mai repede făcut şi cu costuri minime de mentenanţă şi asta pentru că de obicei mentenanţa unui parc reprezintă costuri destul de mari“, a declarat Zgonea.

Zgonea: banii se duc pentru cetăţeni, nu pentru politicieni

Preşedintele Camerei Deputaţilor a insistat asupra ideii că suplimentarea bugetului cheltuielilor Camerei Deputaţilor este o acţiune menită să deservească, pentru prima dată, cetăţenii şi nu politicienii.

„Este pentru prima dată când cerem bani nu pentru a mări bugetul cheltuielilor Camerei Deputaţilor, deci pentru politicieni, ci pentru a reda un spaţiu cetăţenilor României şi cu precădere bucureştenilor“, a mai declarat Zgonea.

Cu toate acestea, întrebat unde se vor duce banii scoşi din spaţiile comerciale - prevăzute în proiectul de pe primul loc- , preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că, dacă se vor amenaja, atunci fondurile se vor duce în bugetul Centrului Internaţional de Conferinţe.

Deşi Proiectul 5 este cel care a ieşit pe primul loc, Valeriu Zgonea a explicat că numai membrii juriului şi rezultate studiului de fezabilitate vor arătat exact forma finală a proiectului de amenajare, nefiind exclus să existe un mix din cele trei.

Opt proiecte de reamenajare a spaţiului din faţa Palatului Parlamentului au fost depuse la Camera Deputaţilor pentru concurs. Primele trei proiecte selectate de juriu au fost premiate cu 10.000, 7.500 şi, respectiv, 3.000 de lei, dar nu au fost automat selectate pentru lucrări.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Carpaţii şi Delta Dunării s-ar putea întâlni în faţa Casei Poporului. Opt moduri cum ar putea arăta esplanada

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite