Bugetul Primăriei Capitalei, în dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a prezentat azi proiectul de buget pentru anul 2012. Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finaţele publice locale, bucureştenii pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data afişării acestuia.

Potrivit proiectului, Primăria Capitalei a prevăzut pentru acest an venituri totale de 4,64 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,91 miliarde de lei. Sumele sunt mai mari faţă de cele prevăzute anul trecut. Astfel, la începutul anului trecut au fost aprobate le venituri 4,28 miliarde de lei, iar pentru cheltuieli - 4,76 miliarde de lei.

Bugetul propriu-zis al Primăriei Capitalei este de 3,96 miliarde de lei la venituri şi de 4,14 miliarde de lei la cheltuieli. Pentru instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local se propune un buget de 1,19 miliarde de lei la venituri şi de 1,22 miliarde de lei la cheltuieli. La instituţiile finanţate integral din venituri proprii a fost prevăzut un buget de 1,82 milioane de lei atât la venituri, cât şi la cheltuieli. Bugetul fondurilor externe nerambrusabile este de 2,78 milioane de lei şi la venituri şi la cheltuieli, iar cel al împrumuturilor, de 50,51 milioane de lei la cheltuieli.

Anul trecut, pentru bugetul local a fost aprobat un buget de 3,49 miliarde de lei la venituri şi de 3,66 miliarde de lei la cheltuieli. Instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local au avut prevăzută o sumă de 1,21 miliarde de lei la venituri şi de 1,25 miliarde de lei la cheltuieli. Instituţiile finanţate integral din venituri proprii au avut un buget de 1,71 milioane de lei atât la venituri, cât şi la cheltuieli. Bugetul fondurilor externe nerambursabile a fost la începutul anului trecut de 97,09 milioane de lei, iar cel al împrumuturilor, de 302,02 milioane de lei.

În ceea ce priveşte veniturile, Primăria Capitalei se aşteaptă ca cei mai mulţi bani să provină din cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit şi anume 3,27 miliarde de lei. Din subvenţiile de la bugetul de stat ar urma să provină 76,30 milioane de lei, iar din impozitele şi taxele pe bunuri şi servicii - 72,98 milioane de lei. 

Cele mai mari sume, pentru investiţii

La cheltuieli, cele mai mari sume au fost prevăzute pentru investiţii. Astfel, în bugetul Primăriei Capitalei figurează pentru cheltuielile de capital suma de 1,29 miliarde de lei. Instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local au şi ele prevăzută pentru cheltuielile de capital o sumă de 93,57 milioane de lei. Totodată, din împrumuturi externe ar urma să provină pentru investiţii 50,51 milioane de lei, iar din fonduri externe nerambursabile - 2,78 milioane de lei. Din cheltuielile de capital, 129,78 milioane de lei vor fi pentru rambursarea unor credite externe. Pentru subvenţii a fost prevăzută suma de 1,08 miliarde de lei.

În bugetul aprobat la începutul anului trecut au fost prevăzute pentru cheltuielile de capital 1.01 miliarde de lei la Primăria Capitalei, 140,81 milioane de lei la instituţiile finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local, 302,02 milioane de lei din împrumuturi externe şi 97,09 milioane de lei din fonduri externe nerambursabile. Pentru subvenţii era prevăzută suma de 1,05 miliarde de lei.

La venituri, Primăria Capitalei prevedea anul trecut încasarea a 2,89 miliarde de lei din cotele şi sumele defalcate din impozitul pe venit. Subvenţiile de la bugetul de stat estimate erau de 76,30 de milioane de lei, iar din impozitele şi taxele pe bunuri şi servicii - 72,98 de milioane de lei.

În 5 zile de la expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, proiectul bugetului local, însoţit de raportul ordonatorului principal de credite şi de contestaţiile depuse de locuitori, este supus aprobării autorităţilor deliberative, de către ordonatorii principali de credite.

Autorităţile deliberative, în termen de maximum 10 zile de la data supunerii spre aprobare a proiectului de buget, se pronunţă asupra contestaţiilor şi adoptă proiectul bugetului local, după ce acesta a fost votat pe capitole, subcapitole, titluri, articole, alineate, după caz, şi pe anexe.

Bugetul trebuia aprobat până pe 9 februarie

Proiectul de buget ar fi trebuit să fie aprobat în termen de maximum 45 de zile de la data publicării legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Bugetul de stat a fost publicat la data de 22 decembrie 2011. Termenul până la care bugetul Capitalei trebuia astfel adoptat este 9 februarie. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti a amendat Primăria Capitalei cu 3.000 lei pentru neîntocmirea la termenul legal a proiectului de buget  pe anul 2012. Controlul Direcţiei de Finanţe a avut loc ca urmare a întârzierilor semnalate de Prefectura Bucureşti cu privire la procedura de elaborare şi adoptare a bugetului Capitalei. De asemenea, ca urmare a aceloraşi întârzieri, Direcţia de Finanţe a dispus sistarea alimentării Primăriei Capitalei cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, începând cu data de 13 februarie până la adoptarea bugetului. Sistarea plăţii acestor cote înseamnă că Primăria Generală poate face plăţi din bugetul local numai în limita celorlalte venituri încasate.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite