Bucureşti: 50 de lei, subvenţia de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a cheltuit de zece ori mai mult pe cap de petrecăreţ decât cea a Sucevei pentru spectacolul de Anul Nou. Aproximativ 30.000 de bucureşteni au ales să participe la Revelionul din Piaţa Constituţiei, organizat de municipalitate cu 1.500.000 de lei.

Focurile de artificii şi concertele din faţa Palatului Parlamentului au atras de Revelion cei mai mulţi petrecăreţi. Municipalitatea a alocat pentru organizarea acestui eveniment un buget de 1.500.000 de lei. Astfel, s-a cheltuit câte 50 de lei pentru fiecare participant.

Directorul ArCub, Mihaela Păun, a declarat, pentru „Adevărul“, că la concertele din Piaţa Constituţiei au participat 30.000 de oameni, evenimentul fiind unul dintre cele mai importante organizate de Primăria Capitalei în 2009.

Bucureştenii i-au ascultat aici pe Marcel Pavel, Vama, Direcţia 5, Bere Gratis, Vlad Miriţă, Alex, Voltaj, Iris, Smiley, Sistem. „A fost cel mai tare foc de artificii pe care l-am văzut vreodată! Plus că l-au combinat şi cu lasere aprinse pe ritmul muzicii”, a spus Mirela, unul dintre petrecăreţii veniţi în Piaţa Constituţiei, în noaptea dintre ani.

Cheltuieli reduse la jumătate

Pentru showul care a impresionat cel mai mult au fost folosite peste 5.000 de efecte pirotehnice şi lasere. Dacă în 2008, primăria a alocat din bugetul ArCub (Centrul de proiecte culturale al Primariei Municipiului Bucureşti) 3.000.000 de lei pentru Revelion, în 2009, „suma alocată de primărie a fost la jumătate, de 1.500.000 de lei“, a mai spus directorul ArCub, Mihaela Păun.

Pentru spectacolul de lasere au fost folosite 3.074 de efecte de mică, medie şi mare înălţime, care au fost aruncate din cinci puncte de tragere, amplasate pe o lungime de circa 300 de metri. De asemenea, petrecăreţii au fost surprinşi de 1.845 de efecte pirotehnice, acestea explodând din 21 de baterii, pe o lungime de o sută de metri. În plus, din 24 de puncte au zburat flăcări, amplasate pe întreaga construcţie a scenei.

Jocul de lasere şi artificii a fost însoţit de aplauzele mulţimii, care în ultimul minut al lui 2009 a scandat în cor secundele rămase până la intrarea în Noul An. Aceeaşi oameni au huiduit atunci când gazda showului le-a cerut aplauze pentru organizatori, Primăria Capitalei.

Pentru ca petrecerile de Revelion din Capitală să se desfăşoare fără incidente, 200 de jandarmi au fost prezenţi în Piaţa Constituţiei, 150 în Piaţa George Enescu şi 50 în zona Parcului Drumul Taberei.

„Vanghelionul” lui Poteraş

Revelionul organizat de Primăria Sectorului 6 în Parcul Drumul Taberei a fost principalul înlocuitor al vestitului “Vanghelion”. Cheful de la Romexpo nu s-a mai ţinut anul acesta din cauză că, pe fondul crizei economice, colaboratorii lui Marian Vanghelie nu au vrut să mai sponsorizeze evenimentul.

Meniul de Anul Nou de la cortul lui Poteraş a fost unul tradiţional. Pe lângă ţuica fiartă, pe care petrecăreţii au gustat-o încă de la sosire, înainte de aperitiv, aceştia s-au mai bucurat şi de sărmăluţe cu mămăliguţă, friptură din ceafă de porc, cârnăciori, legume sote şi murături. De asemenea, fiecare plătitor de bilet a avut la dispoziţie un litru de suc, un litru de apă plată sau minerală, un pahar de şampanie şi o jumătate de sticlă de vin. Fructele, alunele, covrigeii şi tortul, care s-a servit la miezul nopţii au fost nelipsite din meniu.

Taraf, tombolă şi stand-up comedy

Atmosfera a fost întreţinută de un taraf şi de o orchestră, dar şi de comedianţi care au ţinut numere de stand-up comedy. Pentru toate acestea, cei aproximativ 450 de participanţi au plătit 130 de lei fiecare. Majoritatea persoanelor care au ales să petreacă noaptea dintre ani în Parcul Drumul Taberei au fost persoane de peste 60 de ani.

„Şi-au luat bilete persoane din toate categoriile sociale, de vârste diferite, dar o pondere mai mare au avut-o persoanele trecute de 60 de ani“, a spus Mario Ioviţă, coordonator-şef al Centrului Cultural European al sectorului 6. La petrecere a fost organizată şi o tombolă, iar cei mai norocoşi dintre participanţi au câştigat aparate DVD.

Niciun profit pentru Primăria Sectorului 6

Petrecerea de Revelion organizată de Primăria Sectorului 6 şi de Centrul Cultural European la cortul din Parcul Drumul Taberei a fost varianta 2009 a deja celebrului “Vanghelion”. Spre deosebire de colegii de la sectorul 5, angajaţii lui Poteraş nu au adus niciun câştig instituţiei locale.

Chiar dacă a spaţiul, cortul şi celelalte facilităţi au fost puse la dispoziţie unei firme de catering de Primăria Sectorului 6, niciun ban din vânzarea biletelor nu a ajuns la bugetul local. Potrivit organizatorilor de la Centrul Cultural European, toţi banii de pe biletele vândute la „Vanghelionul lui Poteraş“, aproximativ 60.000 de lei, au fost încasaţi de firma de catering care „a pus masa“.

Cel mai „eficient” Revelion, la Suceava

Unul dintre edilii moldoveni care a reuşit să strângă cei mai mulţi locuitori la spectacolele de Anul nou este primarul Sucevei. Chiar dacă a organizat un Revelion urât, cu artificii pierdute în ceaţă şi concerte răsuflate, evenimentul a avut priză la public. Pentru fiecare din cei 15.000 de suceveni adunaţi pe esplanada Casei de Cultură, autoritatea locală a cheltuit aproape 4 lei. Cel mai mult a investit primăria Bacăului: 100.000 de lei pentru 600 de oameni, adică peste 160 de lei pentru fiecare dintre petrecăreţi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite