Bucureştenii ies în stradă pentru a protesta faţă de amendamentele aduse noului Cod Penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un protest faţă de amendamentele aduse noului Cod Penal are loc duminică, de la ora 16.00. Manifestaţia a fost anunţată pe pagina de Facebook Uniţi Salvăm FOTO Adevărul
Un protest faţă de amendamentele aduse noului Cod Penal are loc duminică, de la ora 16.00. Manifestaţia a fost anunţată pe pagina de Facebook Uniţi Salvăm FOTO Adevărul

Un protest îndreptat către corupţia parlamentarilor urmează să aibă loc duminică după-masă, ca reacţie la amendamentele aduse de aceştia noului Cod Penal, extrem de contestat atât de opinia publică, cât şi de forurile internaţionale. Oamenii sunt aşteptaţi în Piaţa Universităţii (la fântână) începând cu ora 16.00.

Amendamentele aduse de parlamentari, marţi noapte, la noul Cod Penal au atras aproape instantaneu controverse atât în rândul diplomaţiei, mai mulţi ambasadori cerând explicaţii, cât şi în rândul opiniei publice. Mai multe organizaţii non-guvernamentale s-au opus Noului Cod Penal, iar majoritatea spaţiului mediatic a dezbătut îndelung problema. 

Cum era de aşteptat, reacţiile au apărut imediat inclusiv în stradă. Mai mulţi bucureşteni au ieşit miercuri seară din casă pentru a protesta faţă de noua formă a Codului Penal, pe care aceştia l-au acuzat profund incorect. Manifestanţii au început să se adune încă de la ora 18.00, protestul fiind anunţat pe Facebook, dar s-a terminat după mai puţin de două ore.

Manifestaţiile par că nu se vor opri, însă, aici. Un nou protest a fost anunţat pe pagina de Facebook Uniti Salvăm. „Marţi, 10 decembrie 2013, va rămâne în istoria României ca ziua în care democraţia pentru care s-a murit în decembrie 89 a fost subminată chiar de cei care au rolul să o întreţină. Sigur, a picat legea minelor şi cea a lobby-ului (care ar fi legalizat traficul de influenţă), dar noul cod penal favorizează infractorii parlamentari, la fel ca şi legea amnistiei“, este descris evenimentul.

Astfel, bucureştenii sunt chemaţi să-şi apere democraţia şi asta pentru că „dacă ei confiscă democraţia, noi o luăm înapoi pentru că democraţie înseamnă demos (popor) + kratos (putere)“.

O cohortă de demnitari judecaţi sau condamnaţi pentru corupţie scapă de puşcărie, iar unii dintre ei rămân şi cu cazierul curat. „Adevărul” a arătat cum ar urma să „lucreze” această lege în folosul infractorilor cu gulere albe.

De altfel, amendarea Codului Penal, votată în Parlament, a stârnit reacţii de îngrijorare din partea partenerilor externi ai României, iar modificările au atras şi atenţia Comisiei Europene.

În ceea ce-i priveşte pe oficialii europeni, Direcţia Generală pentru Justiţie, condusă de comisarul Viviane Reding, a refuzat să comenteze amendamentele aduse Codului Penal din România, declarând că acestea vor fi reflectate în raportul de Cooperare şi Verificare (MCV) din luna ianuarie, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, în cadrul unei conferinţe de presă.

ONG-urile se opun amendamentelor

Cum era de aşteptat, socetatea civilă a reacţionat promt la modificările care au fost făcute ieri de parlamentari la Codul Penal. Organizaţiile semnatare protestează faţă de practicile adoptate de Parlament şi cer preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea.

Mai puteţi citi:

Crin Antonescu, despre Codul penal: Ieri am fost informat greşit. Îi propun lui Zgonea să repună legea în dezbatarea plenului. PNL va vota împotrivă

Preşedintele PNl, Crin Antonescu, i-a recomandat astăzi lui Valeriu Zgonea să repună în plenul Camerei Deputaţilor dezbaterea la Legea Codului Penal. Antonescu a anunţat că PNL va vota împotrivă dacă legea va fi întoarsă în Parlament de preşedintele Traian Băsescu. Totodată, liderul PNLadmite că reacţia ambasadelor străine este una corectă:"Au motive să se îngrijoreze", a spus Crin Antonescu.

Ponta, după scandalul Codului Penal: Reacţia Ambasadei SUA a fost greşită. Am ştiut de Legea amnistiei. Crin s-a lăsat singur în offside

Victor Ponta a declarat astăzi că proiectul la legea Codului Penal trebuie rediscutat. Ponta a cerut aviz din partea Ministerului Justiţiei şi spune că va trimite legea la Comisia Europeană, înainte de a o vota în Parlament. Totodată, premieurl îl sprijină pe Lucian Bolcaş pentru funcţia de judecător al CCR.

Parlamentul a devenit Casa contra Poporului. Cum au uneltit aleşii împotriva Codului Penal

Procedura prin care parlamentarii şi-au asigurat o imunitate aproape absolută în faţa legii penale respectă legile militare şi strategiile de război: pretext de declanşare a ostilităţilor, atac frontal pe timpul nopţii, operaţiuni de diversiune. Război contra propriului popor.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite