Universalbank a ajuns la un pas de faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM
Instituţia financiară se află sub supravegherea BNM

În luna octombrie, activele băncii s-au redus cu 26%, iar clienţii au retras din conturi peste 100 de milioane de lei. Specialiştii nu exclud că în scurt timp am putea asista la un nou faliment pe piaţa bancară din Republica Moldova.

În octombrie, activele Universalbank s-au redus cu 26%, iar clienţii au retras din conturi într-o singură lună peste 100 de milioane de lei sau peste 41% din total, arată ultimul raport al băncii.Faptul că instituţia financiară a ajuns într-o situaţia gravă este confirmat şi de decizia Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a institui un regim de supraveghere specială a activităţii Universalbank.„Recomandăm băncii să-şi limiteze activitatea şi să ridice nivelul de capitalizare. Din păcate, această instituţie nu dispune de hârtii de valoare ale statului sau ale BNM care i-ar permite urgent să-şi majoreze capitalul normativ total", a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale, Emma Tăbârţă, citată de agenţia Infotag.

Citește și:

O bancă moldovenească are probleme mari cu lichiditatea

Ce-a mai rămas după atacurile raider din Republica Moldova: multe întrebări şi coincidențe

Confruntându-se cu un deficit de lichidităţi, Universalbank a închis la începutul lui noiembrie mai multe filiale, inclusiv din Capitală, iar specialiştii susţin că cele mai bune active sunt vândute pentru a putea acoperi cererea de lichidităţi. Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, vede în această evoluţie un final logic pentru o „bancă de buzunar, precum era şi rămâne Universalbank".

„Această bancă s-a poziţionat din start ca una «de buzunar». Marea majoritatea a depozitelor erau ale acţionarilor. La fel şi în cazul creditelor. Acestea se acordau preponderent acţionarilor", explică Mihalache.


PIERDERI DE 50 MILIOANE DE LEI ÎN MAI PUŢIN DE DOI ANI

Expertul precizează că printre cauzele ce au adus banca în pragul falimentului se numără şi rata mare a creditelor neperformante, dar şi conflictele dintre acţionari. Universalbank a înregistrat în primele nouă luni din 2011 pierderi de peste 22 de milioane de lei. Anul trecut acestea au constituit peste 28 de milioane de lei. La toate problemele se adaugă şi faptul că în prezent nu este clar cine este proprietarul pachetului de 78,6% de acţiuni de la Universalbank, despre care în luna august s-a anunţat că ar fi fost preluate abuziv de o firmă offshore de la afaceristul rus Gherman Gorbunţov.

Sveatoslav Mihalache consideră că eventualul faliment al băncii nu va avea totuşi consecinţele pe care le-a adus insolvenţa Investprivatbank din 2009. Şi asta pentru că activele Universalbank sunt de câteva ori mai mici decât cele pe care le avea banca falimentată acum doi ani.

ZECE BĂNCI, ÎN LICHIDARE

În prezent, zece bănci moldoveneşti se află în proces de lichidare, arată datele BNM. Cel mai recent faliment este al Investprivatbank din iunie 2009. Alte bănci au intrat în incapacitate de plată mai mult de zece ani în urmă. E vorba de Guinea, Capitalbank, VIAS, Bancosind, Oguzbank, Bucuriabank, Basarabia, Întreprizbancă şi BIID MB.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite