Undă verde spre cerul european. Vezi când se vor ieftini biletele de avion în Republica Moldova

Undă verde spre cerul european. Vezi când se vor ieftini biletele de avion în Republica Moldova

Datorită aderării la spaţiul avia unic, moldovenii vor zbura mai ieftin

Astăzi se va decide aprobarea mandatului Comisiei Europeane de a primi mandatul pentru a începe negocierile cu Moldova privind aderarea la spaţiul aerian al UE. Reticenţi în a face pronosticuri, atât guvernanţii, cât şi experţii spun totuşi că procesul ar putea fi finalizat în jumătate de an.

 „Aceasta este prima etapă, iar după ce primim aprobarea urmează să demarăm acţiunile interne pentru asigurarea procesului de negocieri. Vom crea o echipă de negociatori şi un plan de acţiuni", a declarat Veaceslav Pituşcan, şeful Direcţiei Relaţii Economice cu UE din cadrul Ministerului de Externe.

Experţii spun că miza aderării la spaţiul avia al Uniunii Europene nu este doar venirea în Moldova a unor companii aeriene noi. „Este vorba de oferirea unor oportunităţi egale pentru toate companiile şi de accesul mai larg al firmelor moldoveneşti pe piaţa UE", a declarat Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la Expert-Grup.

Octavian Calmâc, viceministrul Economiei, spune că liberalizarea spaţiului aerian este o problemă mult mai complexă. „La prima etapă vom deschide piaţa pentru companiile străine, ceea ce se poate realiza până la finele anului. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu întreprinderea de stat «AirMoldova», care are de întors credite enorme", explică vicemnistrul Economiei.

Oficialii de la Externe spun că negocierile cu UE pot începe în luna iulie sau cel târziu în septembrie. Şi experţii, şi autorităţile menţionează că de aderare vor beneficia atât companiile aeriene, cât şi clienţii. „Încheierea acestui acord va stimula concurenţa pe piaţă, va permite companiilor naţionale să-şi extindă activitatea în spaţiul UE şi va îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite clienţilor. Ca urmare, va spori numărul de turişti, oamenii vor putea alege între mai multe companii aeriene şi, ceea ce e foarte important, biletele se vor ieftini", a subliniat Veaceslav Pituşcan.

Potrivit expertului Alex Oprunenco, negocierile pe acordul de liberalizare a spaţiului avia ar putea fi încheiate şi în jumătate de an, dar totul depinde de voinţa politică.

Cine e în spaţiul avia al UE
Spaţiului Aerian European Unic întruneşte toate statele membre ale UE, ţările candidate la aderare, precum şi Elveţia şi Norvegia. Anterior, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, s-a arătat uimit de preţurile exagerate la biletele de avion din ţara noastră, spunând că în Europa o călătorie cu avionul din Belgia în Italia poate costa doar 30 de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: