Povestea lui Victor Buza, moldoveanul care studiază cosmosul la Harvard

Povestea lui Victor Buza, moldoveanul care studiază cosmosul la Harvard

Victor Buza este student în anul întîi de studii postuniversitare la Harvard FOTO: Arhivă Personală/Facebook

Băieţii din toate timpurile visează să exploreze Universul. Deşi nu a devenit cosmonaut, Victor Buza (23 de ani) din Chişinău a ajuns să înveţe astronomia la cea mai prestigioasă universitate din lume

Ştiri pe aceeaşi temă

La gala studenţilor moldoveni care învaţă peste hotare, premierul Iurie Leancă i-a acordat un premiu special unui tânăr pe care l-a selectat personal. În faţă a ieşit modest Victor Buza, doctorand în primul an la Universitatea Harvard din SUA. Specializat acum în fizică astronomică, băiatul spune că nu-i plăcea această materie la şcoală. „Fiind elev la Liceul «Orizont», am făcut meditaţii la fizică şi am intrat apoi în lotul olimpic“, îşi aminteşte tânărul.

A APLICAT LA ZECE UNIVERSITĂŢI

Succesele obţinute la olimpiade l-au motivat să-şi continue studiile peste hotare. „Am avut colegi mai mari care au mers la Harvard, Princeton sau Columbia. Visam să ajung şi eu acolo“, povesteşte Victor. A aplicat la zece universităţi cu renume din SUA, dar a fost admis la una singură, cea din Minnesota, în 2009. Nu era tocmai ceea ce şi-a dorit şi, pentru a se transfera în altă parte, a ales cele mai complicate cursuri, predate în ultimul an. 

„A fost o provocare. În ochii profesorilor eram un puşti de 19 ani care sare prea sus, de aceea nu mi-aupermis să merg la aceste ore. Am adus, însă, cu mine un teanc de caiete cu probleme rezolvate în liceu pentru olimpiade şi i le-am arătat decanului. Peste câteva zile, mi-a zis să-mi iau ce cursuri vreau“, zâmbeşte fizicianul.

Ţinta lui era Institutul de Tehnologie din Massachusetts, cea mai puternică şcoală de savanţi. „Gândul că trebuie să ajung departe m-a determinat să muncesc înzecit. Am avut o săptămână în care am dormit doar zece ore în total“, recunoaşte Victor Buza. Aşa a obţinut, în 2010, un loc fără taxă la Massachusetts, unde, în mod normal, un student achită 60.000 de dolari pe an. 

LUCREAZĂ LA O HARTĂ COSMICĂ 3D

Acolo a făcut trei ani de facultate cu cei mai buni profesori ai universităţii. „Studiile în SUA pun accent pe dezvoltarea multilaterală a studentului. Pe lângă cosmologie, am învăţat şi muzică, şi filosofie, şi literatură“, enumeră doctorandul.

După licenţă, Victor a sărit peste masterat şi a intrat direct la doctorat, la Harvard. „Foarte puţini moldoveni au ajuns la Institutul de Tehnologie din Massachusets, şi mai puţini - la Harvard. Eu am reuşit să le fac pe amândouă. Sunt un caz unic, deocamdată“, afirmă tânărul, care presupune că acesta e motivul pentru care a fost remarcat de premierul Leancă.

Îşi petrece zilele la birou, fiind plătit de universitate ca la un job obişnuit, iar la amiază are cursuri. Primul an de doctorat este destinat teoriei, iar ultimii trei – cercetărilor.„Am format un grup şi lucrăm, încă din facultate, la cea mai mare hartă cosmică 3D. Unind fotografii din diferite perioade, vom crea o hartă voluminoasă, care va arăta cum s-a schimbat spaţiul cosmic în timp şi va permite oamenilor de ştiinţă să facă prognoze şi să descopere noi teorii. E o idee năstruşnică. N-a mai încercat nimeni până acum aşa ceva“, explică Victor Buza. 

„MĂ SIMT MIC ÎN UNIVERS“

Dincolo de partea ştiinţifică a profesiei sale, Victor conştientizează cât de neînsemnată este viaţa pe Pământ. „Uneori simt că suntem foarte mici, că oamenii sunt ataşaţi de nişte lucruri materiale, neimportante“, meditează tânărul.

Foto dreapta: Victor Buza a luat un premius pecial din partea premierului Iurie Leancă, la Gala studenţilor originari din Republica Moldova organizată de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora

Gândurile filosofice nu-l încurcă să viseze să devină profesor. „Cred că să predai la Harvard e mai tare decât să lucrezi pentru NASA. Aici, pot câştiga până la 200.000 de dolari pe an, doar ţinând un curs despre lucrurile care-miplac şi cercetând cosmosul. Până a ajunge profesor, trebuie să treci prin treptele de asistent şi asociat. Odată ce obţii titlul de profesor, eşti primit, practic, pe viaţă în universitate“, îşi face planuri basarabeanul. 

Vrea să schimbe educaţia

Victor Buza nu vrea să se întoarcă în Republica Moldova, dar spune că „nu trebuie să fii neapărat în ţară pentru a schimba lucrurile spre bine“. Cel mai mult i-ar plăcea să îmbunătăţească sistemul moldovenesc de învăţământ, pentru că îl consideră inert.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: