Diabeticii şi cardiacii vor fi vaccinaţi împotriva gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din acest an, la solicitarea Centrului Naţional de Sănătate Publică, a fost extinsă lista beneficiarilor de vaccinuri antigripale obligatorii FOTO Adevărul
Din acest an, la solicitarea Centrului Naţional de Sănătate Publică, a fost extinsă lista beneficiarilor de vaccinuri antigripale obligatorii FOTO Adevărul

În acest an, Compania de Asigurări în Medicină va achiziţiona 160.000 de fiole cu soluţii antigripale. O parte din vaccinuri sunt destinate bolnavilor cu diabet, celor cu boli cardiovasculare şi afecţiuni respiratorii.

Anul acesta Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) va achiziţiona cu 60% mai multe vaccinuri antigripale decât în 2012. Este vorba despre 160.000 de fiole care urmează să fie distribuite categoriilor de populaţie cu risc înalt de îmbolnăvire, din care fac parte angajaţii medicali, lucrătorii vamali, copiii instituţionalizaţi şi vârstnicii din azilele de bătrâni.

Potrivit ofiţerului de presă al CNAM, Lilia Onea, licitaţia pentru desemnarea producătorului de la care vor fi achiziţionate noile vaccinuri va avea loc pe 7 octombrie, urmând ca în termen de o lună să fie desemnat câştigătorul, iar în noiembrie vaccinurile deja să ajungă în spitale.

8 milioane de lei este bugetul alocat de CNAM pentru lotul de vaccinuri antigripale care va fi achiziţionat în acest an

„Conform caietului de sarcini, acesta trebuie să dispună de certificat GMP, să fie însoţit de certificat de origine a produsului, certificat de conformitate şi certificat de înregistrare a vaccinului în Moldova“, precizează aceasta. „SUA, Rusia, Italia, Elveţia şi Franţa sunt ţările care au cele mai mari şanse să câştige licitaţia, fiindcă producătorii de-acolo au toate certificările specificate în caietul de sarcini. Unul dintre motivele pentru care CNAM va comanda o cantitate mai mare de vaccinuri e că dispune de fonduri mai mari decât anul trecut. Atunci au fost alocate 4,89 milioane de lei“, susţine şi Ghenadie Ţurcanu, expert la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Epidemiologul Constantin Spînu, vicedirectorul Centrului Naţional de Sănătate Publică, afirmă că cele 60.000 de vaccinuri în plus vor merge pentru imunizarea bolnavilor cu diabet zahatat, a celor cu boli cardiovasculare şi cu afecţiuni respiratorii.

Riscuri moderate de gripă

Specialiştii de la Centrul Naţional de Sănătate Publică spun că în noul sezon rece nivelul infecţiilor gripale ar putea fi unul moderat. „Un pronostic clar putem face spre sfârşitul lunii noiembrie, însă nu sunt semnalate riscuri de epidemie, aşa cum s-a întâmplat în sezonul 2009-2010. În general, în perioada rece sunt riscuri ridicate de gripă. Iarna trecută am constatat cazuri de infecţii cu viruşii A(H1N1), AH3N2 şi gripă de tip B“, spune Constantin Spînu.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, în sezonul rece 2012-2013 au fost constatate 742 de cazuri de gripă, iar 10 oameni au murit din cauza gripei atipice

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite