Depresia este una din cauzele principale de boală şi dizabilitate în rândul tinerilor din Moldova

Depresia este una din cauzele principale de boală şi dizabilitate în rândul tinerilor din Moldova

În Republica Moldova, depresia este una din cauzele principale de boală şi dizabilitate în rândul tinerilor, iar sinuciderea este a treia cauză care duce la decesul adolescenţilor cu vârste cuprinse între de 15-19 ani. Datele sunt prezentate de către Agenţia Naţională de Sănătate Publică, în contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale, care este marcată pe 10 octombrie, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat de presă al ANSP, consumul abuziv de alcool şi droguri duce la apariţia bolilor mintale şi induce comportamente riscante, precum sex neprotejat, conducerea periculoasă în trafic. Tulburările de alimentaţie în rândul tinerilor provoacă îngrijorare, iar nerespectarea condiţiilor de sănătate mintală în timpul adolescenţei duce la maturitate la consecinţe greu de supor

În Republica Moldova, incidenţa prin tulburări mintale şi de comportament la tinerii cu vârsta de până la 17 ani a constituit 15,9 cazuri la 10 mii de locuitori în 2017. Deşi jumătate din toate bolile mintale apar în jurul vârstei de 14 ani, majoritatea nu sunt detectate şi tratate la timp, ceea ce provoacă îngrijorare.

Potrivit ANSP, marcarea Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale vine să accentueze importanţa diversificării serviciilor de îngrijiri pentru tineri, inclusiv de facilitare a depăşirii problemelor cu care se confruntă. Specialiştii spun că sunt necesare şi măsuri de prevenire şi intervenţie timpurie. Exploatarea tehnologiilor online sporesc vulnerabilitatea tinerilor la stres şi afecţiuni mintale şi, totodată, exercită presiuni suplimentare asupra tinerilor, la fel ca locul de trai în zone afectate de conflicte, dezastre naturale, epidemii etc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările