Casa părintească a poetului Grigore Vieru, transformată în muzeu de Ziua Limbii Române

Casa părintească a poetului Grigore Vieru, transformată în muzeu de Ziua Limbii Române

Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 FOTO Arhiva

Casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru din satul Pererîta, raionul Briceni, transformată în muzeu, urmează să fie inaugurată pe 31 August, de Ziua Limbii Române.

La festivitatea de inaugurare a Casei-Muzeu „Grigore Vieru” va participa conducerea Republicii Moldova, membrii familiei lui Grigore Vieru, precum şi alţii oaspeţi sosiţi. La eveniment vor răsuna melodii compuse pe versurile marelui scriitor.
 
Potrivit viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au intrat în etapa de finalizare. Acesta a precizat că în prezent meşterii finisează montarea pe acoperiş a şindrilei, tencuiesc şi restaurează gardul de piatră. În curtea casei-muzeu a fost restabilită bucătăria de vară şi a fost construit un foişor de lemn, unde vor fi organizate cenacluri literare.
 
Arhitectul Eugen Bîzgu, care este autorul proiectului de restaurare, a precizat pentru Moldpres că Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova a pregătit o amplă expoziţie cu mobilier şi obiecte de uz casnic din anii ’30-40, perioada copilăriei şi adolescenţei lui Grigore Vieru, care va fi etalată în interiorul casei. 
 
 
Lucrările de restaurare a casei părinteşti a lui Grigore Vieru au început la 24 octombrie 2014. Pentru efectuarea acestora guvernul a alocat 5 milioane de lei. Anterior, obiectivul urma să fie dat în exploatare la 14 februarie 2015, la cea de-a 80-ea aniversare a poetului, însă, acest termen a fost prelungit.
 
Casa-muzeu „Grigore Vieru” de la Pererîta, Briceni, va fi o filială a Muzeului Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.
 
Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935. A debutat editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, în 1957. Cărţile sale au fost traduse şi editate în 15 ţări. În 1990, a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. În 1996, a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările