Academia de Ştiinţe a Moldovei îl vrea acasă pe Paul Goma. „Nu am reuşit încă să-i facem o locuinţă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Goma trăieşte în Franţa de 38 de ani. FOTO Adevărul
Paul Goma trăieşte în Franţa de 38 de ani. FOTO Adevărul

Scriitorul Paul Goma a împlinit pe 2 octombrie 80 de ani. Cu această ocazie, Academia de Ştiinţe din Moldova a organizat o conferinţă ştiinţifică în cadrul căreia s-a vorbit despre întoarcerea acasă a scriitorului şi despre cărţile sale care „trebuie să intre în arealul nostru cultural”.

Soljeniţin al României, aşa cum este supranumit Paul Goma, a fost expulzat în Franţa alături de soţie şi copil în anul 1977, pentru că milita împotriva regimului comunist de la Bucureşti şi a conducătorului lui, Nicolae Ceauşescu. Goma a devenit un adevărat martir în Republica Moldova şi România fiind considerat cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste. 

„A fost şi este un martir. O mare personalitate care a reuşit să ne creeze o imagine pozitivă în afara ţării. Prin caracterul său dur faţă de sine şi faţă de ceilalţi ne-a făcut cunoscuţi ca o naţiune care are caracter”, afirmă Gheorghe Duca, directorul Academiei de Ştiinţe. 

În cadrul conferinţei organizate de AŞM, academicienii au vorbit despre necesitatea de a-l întoarce acasă pe Paul Goma şi de a-i face creaţia mai cunoscută în Republica Moldova. Scriitorul a primit cetăţenia moldovenească în anul 2013, dar nu a făcut încă nicio vizită în ţară. Intelectualitatea de la Chişinău susţine ideea de a-i oferi o locuinţă scriitorului. „Paul Goma este cetăţeanul acelui plai unde s-a născut, iar el s-a născut în Basarabia. Trebuie să ne realizăm planurile pentru ca Paul Goma să intre în arealul nostru intelectual, în ideea noastră naţională. El s-a sacrificat”, menţionează Gheorghe Duca. 

Preşedintele AŞM a dezvăluit că nu este simplu să vorbeşti cu Paul Goma. „Te prinde la nesinceritate. Se poate enerva dacă te simte că nu eşti sincer. Nu e simplu”, susţine preşedintele AŞM. Acesta afirmă că Republica Moldova are câteva datorii în raporturile sale cu scriitorul. „În primul rând, încă nu este membru al Academiei de Ştiinţe şi nu am reuşit să-i facem o casă unde ar putea să revină”, spune Duca.

Scriitoarea Mariana Sipoş afirmă că „ceea ce se face aici, în Basarabia, e mai mult decât se face dincolo de Prut. Paul Goma se va bucura să audă că a fost organizat un asemenea eveniment în cinstea lui”, crede Mariana Sipoş, autoarea cărţii „Destinul unui disident: Paul Goma”. 

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana din raionul Orhei, într-o familie de învăţători. După ocuparea Basarabiei de către ruşi, familia s-a refugiat în România. În 1952, fiind elev şi susţinând cauza unor anticomunişti, Paul a fost exmatriculat de la un liceu din Sibiu, fiind reţinut de Securitate. În 1956, este arestat pentru „tentativă de organizare de manifestaţie ostilă”, fiind condamnat la doi ani de închisoare. La 20 noiembrie 1977, lui, soţiei şi copilului le-a fost retrasă cetăţenia română, fiind expulzaţi în Franţa, unde au cerut azil politic şi de unde Goma şi-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la Bucureşti. Este autor al cunoscutelor volume: „Ostinato”, „Uşa noastră cea de toate zilele”, „Gherla”, „Culorile curcubeului '77”, „Soldatul câinelui”, „Din calidor” (un roman despre copilăria sa la Mana) şi multe altele. În 1980, a refuzat propunerea preşedintelui François Mitterrand de a-i acorda cetăţenia franceză.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite