Şapte cazuri de suspectare a hepatitei virale A, depistate la Cahul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hepatita a

Şape persoane, dintre care cinci copii, locuitori ai satului Tartaul de Salcie şi Moscovei din raionul Cahul, au fost transportaţi la Spitalul Raional cu suspectare de hepatită virală acută A. Medicii susţin că actualmente se fac se teste de laborator pentru a se confirma sau infirma bănuielile, transmite IPN.

Directorul adjunct în prevenirea şi controlul bolilor transmisibile al Centrului Naţional de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, spune că suspecţiile, sau chiar cazurile de hepatită virală A nu sunt un motiv de îngrijorare, deoarece numărul acestora scade pe an ce trece (până în anul 2000 se înregistrau peste zece mii de cazuri pe an, acum nici 1.000). În acelaşi timp, boala nu se cronicizează, precum hepatita virală B.

După o perioadă de regim alimentar şi o dietă specială timp de un an, persoanele care au făcut hepatita A se recuperează 100%. De asemenea, cei care au făcut odată hepatita A, în linii mari, au imunitate postinfecţioasă pe viaţă.

Potrivit directorului adjunct,profilaxia hepatitei virale A, care mai este numită şi boala mâinilor murdare, se bazează pe măsurile sanitaro-tehnice.

„Aici e vorba de salubrizarea localităţilor, asigurarea cu apă potabilă de calitate, întreţinerea corectă a fântânilor şi apeductelor, asigurarea cu tot necesarul a instituţiilor de învăţământ pentru igiena mâinilor, a regimului de apă potabilă, a alimentelor de calitate etc., toate depinzând de acţiunile sau inacţiunile Primăriilor din localităţi”, a adăugat Nicolae Furtună.

Boala se manifestă mai intens la sfârşit de toamnă-început de iarnă, când este sezonul preferat pentru răspândirea virusului.

Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, greţuri, vome, dureri abdominale şi alte tulburări digestive. Deseori, începutul bolii este similar cu o intoxicaţie alimentară sau viroză respiratorie. În cazul infecţiei cu hepatita A, urina poate fi de culoare închisă, scaunul decolorat, sclerele şi pielea de culoare galbenă

Medicii le recomandă oamenilor să se adreseze la un specialist în cazul apariţiei semnelor caracteristice hepatitei A. De asemenea, hepatita A poate fi evitată, dacă este respectată cu stricteţe igiena, dacă este consumată doar apă potabilă din surse sigure.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite