În 15 localităţi din Republica Moldova nu sunt grădiniţe pentru că nu are cine le frecventa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerele familii din Moldova refuză să mai facă copii, aşteptând vremuri mai bune, locuri de muncă bine plătite, locuri de trai, susţinere din partea statului şi, nu în ultimul rând, un acces mai larg la servicii medicale de calitate. Mulţi decid să emigreze, stabilindu-se cu traiul în ţările Uniunii Europene, ceea ce generează un adevărat declin demografic în Republica Moldova.

Sunt constatări ale participanţilor la audierile publice cu privire la implementarea Programului Naţional Strategic în domeniul Securităţii Demografice, organizare de comisia parlamentară de profil, transmite IPN.

„Cauza principală a problemei demografice de la noi în ţară este scăderea numărului de naşteri şi emigrarea continuă a populaţiei în ţările dezvoltate. Dacă în 2016 numărul de naşteri a fost de 36,6 mii, în 2017 s-au înregistrat doar 34,6 mii de copii născuţi. Un alt factor care influenţează declinul demografic este scăderea numărului femeilor cu vârstă productivă. Vorbim şi despre mortalitatea înaltă a populaţiei, despre speranţa mică de viaţă etc.”, a declarat directorul Centrului de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice, Olga Găgăuz.

Participanţii la dezbateri au remarcat că în Moldova sunt localităţi în care nu există grădiniţe, pentru că nu sunt copii care să le frecventeze. „În ţară funcţionează circa 1450 de instituţii de dezvoltare timpurie, care sunt frecventate de aproximativ 150 de mii de copii cu vârsta cuprinsă între 1-6 ani. Dar avem aproape 15 localităţi unde nu sunt deschise grădiniţe pentru că minori cu vârsta de 0-4 ani lipsesc”, a declarat Mariana Goraş, şef adjunct al Direcţiei învăţământ preuniversitar a Ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

Ministrul sănătăţi, muncii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, susţine că totuşi în ultimii ani Moldova a reuşit să înregistreze mici progrese în combaterea problemei demografice. 

„Toţi cetăţenii Moldovei merită să aibă o viaţă prosperă, iar Guvernul face tot posibilul în acest sens. A fost implementat programul Prima Casă, care va motiva tinerii să nu mai plece peste hotare. Acest program se va extinde asupra funcţionarilor publici, ceea ce va motiva tinerii să se angajeze în instituţiile de stat. A fost schimbat sistemul de pensionare, a fost mărită indemnizaţia unică la naştere. Tinerilor mămici în maternitate le vom oferi acel pachet cu lucruri de primă necesitate pentru bebeluş, au fost elaborate mai multe politici care prevăd incluziunea persoanelor cu dezabilităţi”, a declarat Svetlana Cebotari.

La finalul audierilor, şefa Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, deputata Valentina Buliga, a solicitat tuturor participanţilor să transmit spre examinare comisiei toate propunerile de politici menite să oprească declinul demografic. „Dacă vom avea o politică demografică eronată, vom pune pe umerii viitoarelor generaţii sarcini imposibil de rezolvat. Trebuie să decidem exact care sunt cele mai eficiente reforme şi politici care trebuie implementate de urgenţă”, a menţionat Valentina Buliga.

Potrivit recensământului din 2014, în Moldova locuiesc 2,8 milioane de cetăţeni, cu aproape 400 de mii de oameni mai puţin decât în 2004.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite