Vara urâtă a europenilor de la est de frontiera răsăriteană a NATO

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaginea exactă a relaţiei actuale dintre SUA şi Rusia.
Imaginea exactă a relaţiei actuale dintre SUA şi Rusia.

În urmă cu un an de zile, cofondatorul Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, generalul Constantin Degeratu atenţiona opinia publică, din România, asupra evenimentelor grave ce vor urma, în Ucraina. Ulterior viaţa i-a dat dreptate. Recent, acelaşi distins conaţional semnala o vară urâtă pentru europenii aflaţi dincolo de graniţa de est a Alianţei Nord-Atlantice. Şi, din nou, evenimentele confirmă previziunea sa.

Mai întâi a fost lista infantilă, cu europenii ce nu vor avea drept de intrare în Federaţia Rusă, practic o înşiruire de nume menite a indica zonele unde monitorizările structurilor adecvate ale Moscovei au identificat surse de atitudini ostile opţiunilor politice ale administraţiei preşedintelui Vladimir Putin. 

Acum a apărut  gogoriţa postului de televiziune al Armatei Federatiei Ruse, Zvezda TV, care a lansat miercuri, în spaţiul public, ipoteza unui posibil atac românesc peste Prut, citând “mass-media”.

Eu unul, care urmăresc emisiunile de referinţă ale postului TV menţionat, nu pot decât să constat brusca apetenţă a cuiva, din afara echipei de la Zvezda TV, de a îi crea, probabil, succesul postului de Radio Erevan. 

Ipoteza amintită indicând recursul la o viziune care nu are nimic comun cu realităţile militare din spaţiul fost sovietic, ci mai degrabă cu perioada premergătoare concretizării pactului cunoscut în istoria noastră tragică drept Molotov-Ribbentrop, document care a validat scopurile comune, agresive, acaparatoare, ale Moscovei staliniste şi ale Berlinului hitlerist. 

Vă mai amintiţi? 

Pe 12 mai presa internaţională reflecta, cu anumite speranţe, recenta întâlnire dintre cel care ia decizii, la Moscova, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin şi şeful diplomaţiei americane, John Kerry, cel din urmă insistând pe faptul că a avut un dialog franc, pe timpul celor opt ore de discuţii cu conducerea Rusiei. 

Şi oficialii ruşi şi cei americani au afirmat, ulterior, că această întâlnire a fost de bun augur.

Teoretic, da, practic, nu!

Moscova a emis apoi lista cu pământenii indezirabili în Rusia şi mai nou a lansat, cu caracter de test, afirmaţia cu faptul că România pregăteşte... atacarea Transnistriei. 

Primul enunţ mincinos este faptul că “atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutată în România”, o afirmaţie care poate trezi un surâs ironic la Ministerul rus al Apărării, de la Moscova, o nedumerire, evident tacită, la autorităţile de la Tiraspol şi o prudenţă la Ministerul Apărării de la Chişinău, al cărui lider civil a fost recent la sediul NATO şi la omologul de la Bucureşti, cu care a stabilit fireşti conexiuni în situaţii de criză. 

A doua afirmaţie tipică propagandei sovietice - acesta este nivelul băieţilor, cu ochi albaştri, de la Moscova - este aceea că “în conducerea României exista două opinii privind posibilitatea unei intervenţii in Moldova şi Transnistria”.

Din păcate, logica aceasta de tip agresiv, indică tocmai intenţia Federaţiei Ruse de a reveni în forţă, în fosta republică sovietică socialistă dintre Prut şi Nistru, pentru restaurarea de facto a puterii Moscovei pe întreg teritoriul cândva însemnat cu iniţialele imperiale URSS. 

Ceea ce trebuie precizat celor care au iniţiat minciuna vizând conducerea României, este că aceasta reprezintă o ţară membră a NATO, o alianţă politică şi militară defensivă, preocupată de deteriorarea situaţiei din arealul ucrainean, de intenţiile revanşarde ale Moscovei, motiv pentru care toate deciziile privind exerciţiile multinaţionale, precum cel recent, de la Cincu, sunt luate de aliaţi cu mult timp înainte, comunicate din timp opiniei publice şi tuturor statelor interesate, şi au exclusiv un scop defensiv.

Am scris defensiv, nu agresiv. 

În NATO deciziile se iau prin consens, prin consultări, şi cu tot respectul pentru cancelarul german, ora exactă se dă, pentru toate statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, la Washington D.C., nu la Berlin, dovadă recenta prezenţă a secretarului general al OTAN în Biroul Oval, unde a mulţumit preşedintelui SUA pentru rolul său determinant în cadrul acţiunilor aliaţilor. 

Ridicolul situaţiei generate de informaţia difuzată de postul TV menţionat este atestat de afirmaţia că "România şi Occidentul nu exclud un scenariu militar", ca şi cum România nu ar fi un stat democrat, previzibil, ci unul izolat, ca Rusia, şi imprevizibil. 

Nimeni nu va ataca pe "pacificatorii ruşi" - nefericită şi neadevărată sintagmă - cu excepţia situaţiei în care singuri îşi vor înscena ceva, cel mai probabil în dreapta Nistrului, pentru a justifica o acţiune punitivă contra Chişinăului. 

Că vicepreşedintele Dumei de Stat, acest Arici Pogonici al declaraţiilor teribiliste, respectiv  Serghei Jelezniak atenţiona - doar aşa fac, de doi ani, oficialii ruşi, atenţionează pe toţi cei care nu le cântă în strună - pe cine vrea să îl asculte, că "Rusia nu va putea să nu intre în război", nu mai este o noutate.

Poate nu ştiaţi, nu aţi reţinut, dar în faţa apărătorilor ucraineni ai oraşului Mariupol nu se mai află separatişti rusofoni, ci luptători ceceni. Clar, nu? 

România, ca stat membru al NATO, rămâne o ţară previzibilă, cu o conducere politică şi militară care ţine cont de deciziile luate, prin consens, de aliaţi.

Iar decizia luată la Summitul Alianţei, din toamna anului trecut, din Marea Britanie, este să fie întărită apărarea pe graniţa la care stau de veghe Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria şi Turcia. 

Americanii au lansat, cu ani în urmă, serialul de succes "Lunga vară fierbinte."

Administraţia Putin lansează acum, în preajma Zilei Federaţiei Ruse, 12 iunie, o nouă vară incendiară, după aceea de anul trecut, sângeroasă, cu 6000 de victime,  din Ucraina. 

Problema reală nu este artificiul propagandistic al postului de televiziune militar, aşa au primit ordin să difuzeze, aşa au executat misiunea de doi bani.

Recapitulăm?

Lista infantilă, cu interzişii în Rusia, minciuna cu agresiunea închipuită asupra Transnistriei...

Per total: Putin imprevizibil.

Trăiască Maskirovka!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite