Liberalul Valeriu Saharneanu: „Ghimpu se află la cheremul Partidului Democrat, iar Chirtoacă nu are curaj”. De ce s-a ajuns la criză în PL şi ce îşi doresc de fapt reformatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liberalii Valeriu Saharneanu şi Mihai Ghimpu FOTO: Adevărul
Liberalii Valeriu Saharneanu şi Mihai Ghimpu FOTO: Adevărul

După ce vineri o aripă a Partidului Liberal a cerut reformarea formaţiunii, liberalul Valeriu Saharneanu explică care au fost adevăratele intenţii ale "reformatorilor", cum se manifestă autoritarismul lui Mihai Ghimpu şi de ce el trebuie înlocuit cu primarul Dorin Chirtoacă.

Deputatul Valeriu Saharneanu, care potrivit liderului PL Mihai Ghimpu, poate fi „poate reveni în partid dacă îşi cere iertare”, neagă acuzaţiile liderului liberalilor precum că grupul de reformă este dirijat de forţele ruseşti. „Nu suntem dirijaţi de nimeni. Dimpotrivă, descoperim că Mihai Ghimpu este dirijat şi pune interesele partidului în interesele altui partid, celui Democrat. Observaţi cât de repede s-a schimbat discursul PD. Eram lăudaţi că suntem consecvenţi, că nu votăm un premier corupt, dar, din altă parte, Partidul  Democrat purta discuţii cu cei din PLDM ca să preia ministerele şi funcţiile care vor rămâne după ce PL pleacă în opoziţie. Acum PD este foarte supărat şi spune că le-am stricat jucărica. Mă tem că Ghimpu a făcut şi alte lucruri, mai invizibile. Lumea vorbeşte că vineri, după ieşirea de la televiziune, Ghimpu s-a întîlnit cu Plahotniuc, în miezul nopţii, timp de două ore. Ce au discutat? Poate intimidarea unor colegi care ulterior şi-au retras semnătura de pe declaraţie. Vedem cum Partidul Liberal se năruie. Putem să ajungem să facem jocul unui alt stat dacă lăsăm să se întâmple ceea ce se întâmplă”, a declarat Saharneanu pentru Adevărul.

Liberalul explică de ce partidul a ajuns în prag de sciziune şi care sunt gafele lui Mihai Ghimpu. „Partidul se află pe o pantă de demolare. Lucrul ăsta nu-l fac rivalii noştri politici, ci chiar preşedintele Mihai Ghimpu, prin felul de comunicare cu noi, cu presa, cu parteneri, ambasadori, instituţii europene. În partid nu există discuţii, ci doar monolog. Noi, grupul de reformatori, nu considerăm că domnul Ghimpu ne reprezintă astfel. Apreciem colegialitatea şi respingem orice formă de tiranie şi despotism. Am ajuns la un moment critic şi dorim să stopăm acest fapt. Ne dorim realizarea interesului naţional, adică stabilitatea politică şi înaintarea pe vectorul european, iar domnul Ghimpu nu respectă acest lucru. El ia decizii de unul singur, are o comunicare defectuoasă cu membrii partidului, îi umileşte. Consideră că pe noi el ne-a făcut deputaţi, miniştri, consilieri. El a făcut partidul, el a numit primarul general şi nu alegătorii l-au ales. În ultimile trei luni a devenit agresiv cu colegii deputaţi. Nu este în stilul unui partid liberal şi noi vrem să salvăm situaţia”, mai spune membrul PL.

De cealaltă parte, grupul de reformatori consideră că Dorin Chirtoacă este cea mai potrivită candidatură pentru a prelua fotoliul de preşedinte PL. „Chirtoacă este întruchiparea schimbării care a venit în 2007. Are vizibilitate, în el s-a investit, iar alegătorii îl văd ca pe un viitor politician ce ne poate reprezenta la scară naţională. Are deja două mandate în calitate de edil al Capitalei. În context, Mihai Ghimpu ar urma să preia funcţia de preşedinte de onoare. Nu vrem răsturnare, ci doar schimbarea stilului, modernizarea partidului, europenizarea. Acum PL este partidul unui singur om – „one man show”

Saharneanu a precizat că „reformatorii” nu au purtat discuţii prealabile cu Chirtoacă şi că refuzul anunţat de acesta sâmbătă este dovada lipsei de curaj. „Am aşteptat de la domnul Chirtoacă curaj, caracter, să înţeleagă necesitatea luării unei decizii. Nu l-am pus să-l umilească pe unchiul său. Dacă preţuieşte PL, trebuie să-şi dea seama încotro merge partidul. Refuzul său este manifestarea lipsei de maturitate”.

Deputatul a mai adăugat că nu intenţionează să-i aducă scuze liderului PL, întrucât nu a păcătuit cu nimic şi rămâne ferm pe poziţii. „Vom continua discuţiile cu colegii, cu fracţiunea, cu Dorin Chirtoacă. Îi vom propune o întâlnire. Dar totul depinde de direcţia în care vor evolua evenimentele”,  conchide Valeriu Saharneanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite