Tiraspolul acuză Chişinăul de restricţionarea circulaţiei cetăţenilor din regiune. Moscova se implică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiraspolul acuză Chişinăul de interzicerea circulaţiei cetăţenilor din regiune
Tiraspolul acuză Chişinăul de interzicerea circulaţiei cetăţenilor din regiune

Administraţia ilegală de la Tiraspol a emis un comunicat oficial în care acuză Chişinăul de faptul că interzice nefondat accesul cetăţenilor Tranistriei pe teritoriul Republicii Moldova, expertul rus Vasili Kaşirin declarând că deja a devenit o practică faptul că acordurile semnate de cele două părţi nu sunt respectate de autorităţile din dreapta Nistrului.

„Ministerul afacerilor externe” din Transnistria a anunţat, prin inteemdiul comunicat, că cetăţenii din regiunea transnistreană depun tot mai multe plângeri din cauza că întâmpină impedimente la traversarea graniţelor Republicii Moldova. Potrivit administraţiei ilegale din stânga Nistrului, este vorba de persoanele care deţin cetăţeniile Ucrainei şi Federaţiei Ruse, care sunt ameninţaţi cu deportarea şi cărora li se solicită în mod nejustificat prezentarea anumitor acte. În acest context, puterea din regiune acuză Chişinăul de presiuni, încălcarea acordurilor bilaterale şi de împiedicare premeditată a circulaţiei cetăţenilor din regiunea transnistreană.

Lam rândul său, expertul rus din cadrul Centrului ştiinţific de cercetări strategice RISI, Vasili Kaşirin, a comentat sitaţia, menţionând că deja a devenit o practică faptul ca Chişinăul să încalce prevederile acordurilor bilaterale semnate de cele două părţi.

Potrivit lui Kaşirin, Republica Moldova profită de situaţia din Ucraina pentru a creşte presiunile asupra Transnistriei, iar unul din instrumentele utilizate este şantajul şi presiunile asupra ectăţenilor simpli. Expertul rus mai spune că Tiraspolul şi Rusia trebuie să se implice pentru a soluţiona această problemă. „Această situaţia va deveni absolut insuportabilă şi va reprezenta instituirea unei blocade în Transnistria din partea Moldovei. Autorităţile din Transnistria şi din Rusia trebuie să deţină în cazul aplicării acestui scenariu negativ măsuri de răspuns”, a subliniat Vasili Kaşirin.

El a adăugat că mulţi locuitori ai Transnistriei deţin cetăţenia Republicii Moldova sau permisulo de şedere pentru a avea posibilitatea de a circula şi nu pentru că ar fi „patrioţi loiali şi credincioşi Moldovei”. Kaşirin susţine că presiunile sunt lansate de Chişinău pentru ca locuitorii Transnistriei să deţină cetăţenia Republicii Moldova şi „să se laude în faţa Occidentului cu acest lucru”.

Presa din regiune a realizat în baza acestor reaţii un reportaj în care mai mulţi cetăţeni din Transnistria se plâng de presiuni şi de solicitarea nejustificată a anumitor documente, cum ar fi permisul de şedere sau paşaportul moldovenesc.

Sursa citează o declaraţie a fostului vicepremier pe Reintegrare, Eugen Carpov, care ar fi spus anterior că pentru a traversa graniţele Republicii Moldova, locuitorii din regiunea transnistreană trebuie să prezinte actele care demonstrează că este rezident al Transnistriei şi să fie înregistrat la Ambasada sau Consulatul ţării a cărei cetăţean este. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite