Sondaj: Viitorul Parlament de la Chişinău va fi format din trei partide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, doar trei formaţiuni vor accede în legislativ potrivit Barometrului Opiniei Publice, prezentat luni, 30 decembrie, într-o conferinţă de presă la IPN. Pentru Partidul Socialiştilor ar vota 27,6% dintre cetăţeni. Partidul Acţiune şi Solidaritate ar acumula 17,5% din voturile alegătorilor, iar Partidul Democrat – 7,4%, transmite IPN.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, a spus că Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Politic Şor, care în prezent se află în Parlament, ar acumula 3,3% şi 2,9% din voturile alegătorilor. Totodată, aproape 32% dintre cei intervievaţi nu au ştiut cum să răspundă la această întrebare sau nu au dorit să ofere un răspuns.

Potrivit Barometrului, dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, reprezentantul PSRM ar acumula 23,6% din voturile alegătorilor, cel al PAS – 17,6%, iar al PDM – 6%. Ceilalţi candidaţi ar acumula sub 3% din voturi. Aproape 40% dintre cei intervievaţi nu au ştiut ce să răspunsă sau nu au dorit să dea un răspuns la această întrebare. Circa 47% dintre respondenţi au declarat că ar vota un reprezentant al unui partid politic, iar aproape 40% – un candidat independent.

Peste 48% dintre respondenţi au declarat că în Republica Moldova nu există cel puţin un partid sau o formaţiune politică care să le reprezinte interesele, iar proporţia celor care consideră că există o asemenea formaţiune sau partid este de peste 45%.

La întrebarea care este personalitatea politică în care au cea mai mare încredere, aproape 15% l-au menţionat pe preşedintele ţării Igor Dodon. Alţii 11,6% au încredere în lidera PAS, Maia Sandu. Liderul PDM, Pavel Filip, se bucură de încrederea a circa 2,7% dintre respondenţi, iar liderul PPDA, Andrei Năstase – de 2,1%. Potrivit sondajului, printre instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetăţenilor este biserica, primăria, preşedinţia, armata şi mass-media.

Fiind întrebaţi care sunt cele mai importante trei probleme care trebuie rezolvate în Republica Moldova, cei mai mulţi respondenţi au declarat că în primul rând este necesar de întărit ordinea în ţară. Dezvoltarea economiei este în al doilea rând şi asigurarea păcii şi înţelegerii între oameni, în al treilea rând. Pe cei mai mulţi dintre cetăţeni îi îngrijorează sărăcia, apoi viitorul copiilor şi preţurile.

Despre direcţia în care merg lucrurile în Republica Moldova, aproape 66% au spus că este vorba de o direcţie greşită. Aproape 24% consideră că direcţia este una bună, iar aproape 10% nu au ştiut ce să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-23 decembrie, pe un eşantion de 1187 de persoane. Marja de eroare este de +-3%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite