Semnarea Acordului de Asociere, marcată la Riga. „Letonia, chiar din prima zi, a fost cu noi pe parcursul de integrare europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexei Cracan, şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Letonia. FOTO Valentina Basiul
Alexei Cracan, şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Letonia. FOTO Valentina Basiul

Alexei Cracan, ambasadorul Republicii Moldova în Letonia, a povestit pentru „Adevărul“ despre iniţiativa sa de a le vorbi letonilor, în ziua în care Republica Moldova va semna la Bruxelles Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ce înseamnă pentru noi acest eveniment.

„Adevărul“: Domnule ambasador, cum se vede de la Riga pasul istoric pe care urmează să-l facă Republica Moldova – semnarea Acordului de Asociere cu UE, la 27 iunie?

Alexei Cracan: Şi noi vom marca acest eveniment. Am planificat în acest sens câteva acţiuni aici, la Riga. Cel mai important eveniment va fi un briefing comun, pe 27 iunie, la Ministerul de Externe a Letoniei, al ambasadorilor Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, plus ministrul leton de Externe, domnul Edgars Rinkevics. Vor fi invitaţi corpul diplomatic, parlamentari, funcţionari din diferite ministere, jurnalişti, iar noi, cei trei ambasadori, vom evidenţia acest eveniment care se va produce la Bruxelles. Nu pot să dau multe detali. Avem un scenariu, însă, urmează să stabilim toate momentele organizatorice cu secretarul de stat şi colegii de la Ministerul de Externe de la Riga. După aceea, intenţionăm să oferim o cupă de vin tuturor celor care vor participa la acest eveniment. Scopul nostru este de a vorbi despre importanţa semnării acestor acorduri pentru fiecare dintre ţările noastre. Am să profit de ocazie pentru a mulţumi părţii letone pentru ajutorul care ni l-a acordat în aceşti cinci ani. Apropo, Letonia, chiar din prima zi, a fost cu noi pe parcursul de integrare europeană, început în 2009.

Puteţi să ne spuneţi câteva domenii în care ne-a ajutat Letonia?

Domeniile au fost foarte diverse. În primul rând, în justiţie, agricultură, apărare, administraţie locală, poliţia de frontieră, medicină şi altele. Aici, de pildă, îşi fac studiile 27 de studenţi la Şcoala economică din Riga, care are o reputaţie foarte bună. Studenţii noştri învaţă foarte mult şi au şi succese. Poate mi-aş dori mai mult să vină aici tineri din Moldova la facultăţi tehnice. Din punctul meu de vedere, noi avem nevoie de ingineri, iar aici, la Riga, sunt instituţii foarte bune.

Putem lua de la letoni răbdarea şi munca asiguă. Şi ei se întrebau peste câţi ani vor fi membri UE şi vor avea toate benefiiciile Europei unite. Dar timpul trece repede. Alexei Cracan, ambasadorul Republicii Moldova în Letonia

Forţele politice şi societatea letonă, care e împărţită după criterii lingvistice, ca şi în Moldova, împărtăşesc aceeaşi viziune vizavi de UE?

Aici noi putem simţi acelaşi spirit de înţelegere a proceselor europene. În Moldova, cândva, practic, toate familiile erau cu mulţi copii. Atunci când sunt mulţi copii, cei mici se uită la cei mari; cei mari îi ajută pe cei mici, se mândresc cu succesele lor, iar cei mici le sunt recunoscători toată viaţa celor mari pentru acest ajutor. La ce vreau să ajung? În familia europeană, acest ajutor reciproc se simte foarte şi foarte mult.

Ce lucruri bune am putea lua de la letoni? Ei recunosc că atunci când au parcurs acest drum, poate, din graba de a fi primii, au făcut reforme pe care nu le-au degerat suficient şi acum le regretă.

În lucru pe care trebuie să-l luăm de la ei este răbdare. Pentru tot lucrul, de fapt, trebuie răbdare. Sunt unele reforme când efectul este imediat, altele – când efectul îl resimţim peste un timp oarecare, poate fi şi chiar zeci de ani. Iată letonii au avut răbdare. Am vorbit cu mulţi colegi de aici, care îmi povesteau că în anii ’90 ai secolului trecut ei tot se întrebau peste câţi ani vor fi membri UE şi vor avea toate benefiiciile Europei unite. Dar timpul trece repede şi aceste beneficii putem să le vedem azi în cotidianul vieţii de aici. Deci trebuie să luăm de la letoni răbdarea, plus munca asiduă, cum spuneau latinii „Labor improbus omnia vincit“ (munca perseverentă învinge totul).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite