Rusia a pierdut controlul politic asupra sudului Republicii Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miting al susţinătorilor PCRM la Chişinău FOTO Tudor Iovu
Miting al susţinătorilor PCRM la Chişinău FOTO Tudor Iovu

Încă un pas important a fost făcut în aceste zile de către Republica Moldova, prin demiterea Başcanului Formuzal de către Adunarea Deputaţilor din Găgăuzia. Prin intermediul acestuia, el fiind fost ofiţer sovietic înainte de a fi trimis să destabilizeze această zonă, Rusia controla partea de Sud a Republicii Moldova şi ameninţa permanent cu o nouă dezmembrare.

Un fost ofiţer sovietic nu îşi pierde niciodată calitatea. Dacă cineva mai crede că Formuzal nu era agent rus trimis în misiune în Republica Moldova, atunci este naiv.  

Nu doar în 2013, dar pe tot parcursul anului 2013, în mod constant şeful ales pentru aşa-zisa regiune autonomă, a trimis săgeţi către conducerea democrată pro-europeană de la Chişinău. Ameninţarea permanentă era cu declararea separării regiunii de Republica Moldova şi aderarea la uniunea euro-asiatică în cazul în care se va parafa acordul de la Vilnius.

Fiind stăpân peste cea mai săracă regiune a Republicii Moldova, deci cea mai săracă regiune a Europei, blocând în mod constant orice intenţie de a se investi din partea de Vest a continentului, tocmai pentru a ţine lumea sub control, nemulţumită şi în sărăcie, Formuzal a sfârşit prin a fi îndepărtat chiar de aleşii cetăţenilor regiunii. Lovitura a fost una din scurt, fără un anunţ prealabil şi neaşteptată. În timp ce el striga tare ameninţări, deputaţii aleşi treceau pe rând la democraţi, până ce s-a obţinut majoritatea necesară. Unde nu e cap, e vai de picioare.

În ajutorul acestuia au sărit chiar comuniştii, mari iubitori de patrie, dar cam toţi cu vorbe şi nume ruseşti. Ei au încercat organizarea de manifestaţii violente, pe motivul că acolo s-a comis o nedreptate. De fapt a fost ultima zvâcnire a agenturii ruse din al doilea stat românesc, manifestaţia fiind un eşec şi o reconfirmare că traseul european ales şi demonstrat prin Marea Manifestaţie de la Chişinău, este susţinut şi de restul cetăţenilor.

Îndepărtarea lui Formuzal face ca asupra teriului liber al Republicii Moldova să se instituie acum un control european total. 

Mai rămâne de soluţionat problema Transnistriei şi tare cred eu că şi aceasta se va rezolva în 2014 pe baza unei înţelegeri între SUA-EU-Rusia.

Tot în aceste zile, când Leancă era primit cu fast prin Europa, parlamentul a decis ca limba rusă să nu mai fie obiect obligatoriu de predat în şcoli, iar aceasta să fie înlocuită cu limba engleză. Lovitura este una fără de precedent şi arată convingerea clară şi asumată spre Europa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite