Restanţele legislative de anul trecut, incluse pe agenda noii sesiuni parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectele de lege din 2012 vor fi examinate în acest an
Proiectele de lege din 2012 vor fi examinate în acest an

În acest an, alături de proiectele noi care vor fi înregistrate, deputaţii le vor examina şi pe cele din 2012. Printre acestea se numără şi iniţiativele care au stârnit tensiuni în Parlament între membrii AIE.

Unul dintre proiectele care va fi examinat de legiuitori se referă la crearea corpului de control al prim-ministrului. Acest proiect a creat certuri în alianţă, liberalii menţionând că nu-l vor susţine deoarece este prea vag şi extinde atribuţiile şi libertatea premierului, relevă Info-Prim Neo.

Un alt proiect se referă la excluderea pedepsei penale pentru contrabandă, iniţiativă care nu este susţinută însă de liberali. Potrivit preşedintelui PL, Mihai Ghimpu, amenzile stabilite pentru astfel de infracţiuni trebuie să existe în paralel cu pedeapsa penală.

Încă un proiect care nu a avut susţinerea majorităţii AIE a fost înaintat de fracţiunea PL şi prevede ca 25 decembrie, când e sărbătorit Crăciunul pe stil nou, să fie oficial zi liberă. PLDM şi PDM au motivat că este nevoie de opinia societăţii civile şi a preoţilor pentru a lua o astfel de decizie.

O altă restanţă din anul trecut este proiectul PL potrivit căruia persoanele cu paşaport de tip ex-sovietic nu vor mai putea participa la vot. Comuniştii nu au votat în prima lectură proiectul, menţionând că acesta a fost elaborat în scopuri electorale, ca persoanele în etate să nu poată participa la alegeri. O altă iniţiativă legislativă se referă la amendarea clienţilor prostituatelor. Proiectul a fost votat în prima lectură în iunie. Amenzile clienţilor se propun a fi majorate până la 3.000 de lei.

Pentru lectura a doua a rămas şi proiectul care interzice difuzarea publicităţii în cinematografe înainte şi după demonstrarea filmului. Parlamentarii vor mai stabili în 2013 sancţiuni pentru acţiuni discriminatorii, care vor ajunge până la 60.000 de lei. Sancţiunile au fost propuse de către Ministerul Justiţiei.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputaţii se întrunesc în sesiunea de primăvară-vară în perioada februarie-iulie.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite