Reprezentant OSCE: La reuniunea în formatul 5+2 reprezentanţii politici au confirmat progresele înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul reuniunii de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană, desfăşurate la Viena, reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au confirmat progresele înregistrate pe câteva chestiuni din cele opt priorităţi identificate anterior de către părţi şi şi-au asumat angajamentul de a finaliza rezolvarea problemelor care au rămas, la începutul anului viitor.

Constatarea aparţine reprezentantului special al Preşedinţiei în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Wolf Dietrich Heim, transmite IPN.

„Părţile, împreună cu partenerii internaţionali, au consolidat acordurile privind mai multe chestiuni sociale şi economice, semnate în ultimele zile. Există o înţelegere clară între participanţi că problemele rămase vor fi abordate şi implementate rapid, în beneficiul populaţiei de pe ambele maluri ale râului şi din regiune în ansamblu”, a declarat ambasadorul, citat într-un comunica de presă al Misiunii OSCE la Chişinău.

În special, partenerii internaţionali au salutat angajamentul părţilor de a soluţiona până în luna februarie 2018 restul detaliilor ce ţin de participarea automobilelor transnistrene în traficul internaţional. În rezultatul negocierilor, numite şi Conferinţa Permanentă pentru probleme politice în cadrul procesului de negociere pentru reglementarea transnistreană în formatul 5+2, părţile au semnat un protocol care a conturat recentele acorduri semnificative încheiate pe teren, şi face referinţă la paşii următori în procesul de negocieri.

„Anul acesta a scos în evidenţă importanţa şi interdependenţa celor trei nivele de negocieri pentru reglementarea transnistreană, pe măsură ce acestea se bazează unul pe celălalt, precum expertiza tehnică a grupurilor de lucru, dialogul politic direct la nivelul factorilor de decizie şi eforturile comune ale mediatorilor şi observatorilor în formatul 5+2. Desfăşurarea reuniunii în formatul 5+2 din acest an pe baza unor rezultate clare şi a unui accent pe chestiuni de fond a fost factorul critic care a asigurat succesul acesteia”, a concluzionat Wolf Dietrich Heim.

Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a declarat că reuniunea de succes în formatul 5+2 este produsul unui an de muncă dedicată depusă de grupurile de lucru şi de principalii negociatori, susţinută de Misiune. 

„Dinamica bazată pe rezultate este o urmare clară a implicării personale a liderilor ambelor părţi pe parcursul ultimelor două luni, evidenţiată de întâlnirea acestora pe podul Gura Bâcului-Bîcioc pentru a marca deschiderea podului după 25 de ani. Ambii lideri au comunicat presei angajamentul lor de a asigura ca progresul în procesul de reglementare să fie continuat”, a notat ambasadorul.

Totodată, într-un comunicat de presă remis de Guvernul Republicii Moldova se menţionează că părţile au convenit să continue eforturile de identificare a soluţiilor şi pentru celelalte aspecte de pe agenda procesului de negocieri. 

Astfel, rămân a fi soluţionate chestiuni privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internaţional, asigurarea liberei circulaţii a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea altor înţelegeri convenite.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite