R. Moldova condamnă recunoaşterea „independenţei” entităţilor separatiste din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele rus Vladimir Putin semnează documentele prin care recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Ucraina FOTO EPA-EFE
Preşedintele rus Vladimir Putin semnează documentele prin care recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Ucraina FOTO EPA-EFE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova condamnă cu fermitate recunoaşterea de către Federaţia Rusă a „independenţei” entităţilor separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei şi acţiuni de destabilizare în zona de conflict. Poziţia oficială este expusă într-o Declaraţie a MAEIE, citată de IPN.

„Recunoaşterea pune sub semnul întrebării orice perspectivă de soluţionare politică a conflictului din estul Ucrainei şi va avea consecinţe profunde negative de durată. Regretăm că Federaţia Rusă a ales calea încălcării principiilor şi normelor dreptului internaţional. Sperăm că această evoluţie nu va provoca un nou val de ostilităţi militare la linia de contact. MAEIE reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional”, se mai spune în document.

Vladimir Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite