Presa rusă îl laudă pe Dodon şi califică întrevederea cu Krasnoselskii ca fiind una istorică: A trecut de la vorbe la fapte, iar Tiraspolul a apreciat asta VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul public de televiziune din Rusia, Pervîi Canal, a relatat în cadrul unui reportaj evenimentul ce a avut loc pe 4 ianuarie, la Bender, mai exact întrevederea dintre preşedintele Igor Dodon şi liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. Totodată, jurnaliştii ruşi afirmă că nu e de mirare că Transnistria şi-a dorit proclamarea independenţei în 1992, din cauză că Chişinăul a interzis limba rusă şi îşi dorea unirea cu România.

„Ultima oară un preşedinte al Republicii Moldova a vizitat malul stâng al Nistrului în decembrie 2008, de atunci, în mod demonstrativ, Chişinăul a refuzat să menţină chiar şi contacte oficiale la nivel înalt. Faptul că dialogul poate fi şi prietenesc în 2017, în Moldova nimeni nu-şi putea imagina”, se menţionează în reportajul realizat de Pervîi Canal.

Jurnaliştii ruşi au subliniat faptul că Igor Dodon l-a felicitat pe Vadim Krasnoselskii cu victoria în alegerile prezidenţiale, dând şi un citat a şefului statului:

„Eu astăzi încă o dată l-am felicitat pentru victoria în alegeri. Asta este foarte important, pentru că în 25 de ani, oficialii de pe malul drept asta nu au făcut-o”, a declarat preşedintele Moldovei.

Presa rusă a remarcat modul în care Igor Dodon alege cuvintele, evitând să-l numească pe omologul său preşedinte, iar Transnistria Republică. 

„Este o temă prea sensibilă pentru Moldova, unde o parte din elita politică până acum refuză să recunoască independenţa malurilor din stânga Nistrului”, se mai afirmă în material.

Reportajul ruşilor se încheie cu o mică prezentare istorcă a conflictului militar din 1992.

„Divizarea în două popoare a avut loc în anii 90. Atunci Chişinăul a anunţat despre lichidarea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti şi unirea cu România. Limba de stat a fost declarată moldovenească, iar pentru folosirea altor limbi, era ameninţare chiar cu răspundere penală. Nu e de mirare că în Transnistria, unde majoritatea populaţiei vorbeşte limba rusă, au refuzat să se conformeze deciziilor Chişinăului şi şi-au declarat independenţa. În 1992, Moldova a încercat prin forţă să preia Transnistria. Atunci s-a reuşit oprirea focului doar datorită implicării militarilor ruşi”, se mai spune în reportaj.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite