Platforma DA, alarmată de impactul devastator al Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra râului Nistru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nistru

Platforma DA trage un semnal de alarmă privind problema râului Nistru, cauzată de Complexul Hidroenergetic Nistrean care are deja un efect dăunător atât asupra calităţii apei din Moldova, cât şi asupra întregului ecosistem al fluviului.

Potrivit Platformei DA, în luna mai curent a fost prezentat un studiu privind impactul social şi de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra râului Nistru, comandat de PNUD Moldova şi elaborat de o echipă de experţi independenţi, la iniţiativa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din 2018, cu sprijinul Suediei. Acest studiu a costat partenerii de dezvoltare ai R. Moldova mai mult de jumătate de milion de dolari, scopul fiind de a ajuta autorităţile moldoveneşti în negocierile cu partea ucraineană. 

Dar, deşi, pe data de 28-29 octombrie au avut loc respectivele negocieri, cetăţenii R. Moldova nu cunosc nimic despre rezultatele obţinute în urma acestora. Ministerului Mediului a considerat că este suficient să plaseze pe site-ul instituţiei doar un link care duce la o serie de acte, note informative şi agende a celor două zile de negocieri.

De asemenea, conform unor informaţii, partea ucraineană a solicitat recent de la omologii săi moldoveni continuarea procesului de negociere care să reglementeze drepturile de proprietate a părţilor, propusă pentru data de 10-11 noiembrie, curent, însă, autorităţile noastre au solicitat contramandarea consultărilor nominalizate pentru altă perioadă.

Sub acest aspect, derivă mai multe neclarităţi şi anume: de ce a apărut necesitatea expusă de partea ucraineană privind continuarea negocierilor şi dacă ele au legătură cu lucrările care se desfăşoară în prezent? Dacă este vorba despre aceste lucrări, de ce autorităţile noastre nu au dat curs acestor invitaţii ai omologilor săi? De ce, conform răspunsului remis părţii ucrainene, autorităţile noastre încă nu au o opinie consolidată privind actualizarea informaţiilor din lista obiectivelor nerecunoscute din Ucraina, incluse în pachetul pentru continuarea negocierilor privind recunoaşterea drepturilor de proprietate? Va fi informată societatea sub acest aspect sau, din nou, totul se va desfăşura în regim secret şi netransparent?

Pe această cale, Platforma DA solicită de la Ministerul Mediului:

1. Să organizeze o conferinţă de presă prin care să informeze publicul larg privind rezultatele obţinute în cea de-a treia rundă de negocieri

2. Sa ia atitudine cu privire la lucrările de lărgire a albiei fluviului în amont şi să solicite explicaţii de la partea ucraineană privind aceste acţiuni cu informarea ulterioară a societăţii

3. Sa facă uz de toate instrumentele disponibile în negocierea cu omologii săi ucraineni, ghidându-se, primordial de interesul cetăţenilor R. Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite