La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon va avea o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, dar şi cu Patriarhul Kiril

La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon va avea o nouă întrevedere cu Vladimir Putin, dar şi cu Patriarhul Kiril

FOTO presedinte.md

Igor Dodon a anunţat că a fost stabilită o nouă întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin, ce ar urma să se desfăşoare pe 30 ianuarie, la Moscova. Şeful statului a accentuat că scopul primordial al acestei întreveri constă în identificarea unor soluţii ce ar permite ca produsele moldoveneşti să tranziteze teritoriul Ucrainei spre Rusia, după ce Moscova a luat decizia ca importul să fie interzis pentru toate produsele ce trec prin Ucraina.

Igor Dodon a precizat că „ceea ce ţine de înţelegerile pe care le-am avut cu domnul Putin, de anulare a taxelor vamale pentru cinci categorii de produse, ceea ce oferă economii pentru producătorii noştri de 300 de milioane de lei pe an, a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie”. 

„A apărut o altă problemă care ţine de tranzitul prin Ucraina. Ţinând cont de conflictul care există între Ucraina şi Rusia, Rusia a interzis importul din Ucraina a 50 de categorii de mărfuri şi acolo cineva a pus şi „tranzitul”. Sub risc au nimerit două categorii importante pentru noi - vinurile şi conservele. Nu este interzis importul, dar este interzis să treacă prin Ucraina”, a declarat Igor Dodon la emisiunea „Acces Direct” de la NTV-Moldova.

Potrivit lui, în această situaţie, agenţii economicii au început să caute soluţii, să ocolească Ucraina, fapt ce duce la o creştere a costurilor de export pentru produsele moldoveneşti. 

„Eu m-am adresat Guvernului Federaţiei Rusie să facă o excepţie pentru produsele moldoveneşti, pentru că nouă ne e mai convenabil aşa, mai ieftin. Ştiu că deja a fost identificată o soluţie. Decizia finală va avea loc în cadrul vizitei mele care va avea loc săptămâna viitoare”. a spus Dodon.

Preşedintele a mai adăugat că pentru ziua de 31 ianuarie are planificată o nouă întrevedere şi cu Patriarhul Kiril, dar şi cu alţi oficiali ruşi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: