UPDATES Pe 3 octombrie, vor avea loc audieri parlamentare privind Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii au votat unanim pentru organizarea audierilor parlamentare pe marginea concesionării Aeroportului Chişinău şi a situaţiei la  Banca de Economii. În faţa deputaţilor, săptămâna viitoare vor prezenta rapoarte premierul Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Finanţelor, Anatol Arapu şi procurorul general, Corneliu Gurin.

UPDATE: Universităţile  vor putea fi acreditate academic, dar şi ştiinţific de o singură structură. Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind crearea Agenţiei de Asigurare a Calităţii Învăţământului Profesional şi de Cercetare. „Este un instrument de bază, prin care vom asigura calitatea învăţământului superior“, a menţionat de la tribuna Parlamentului ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

Chiril Lucinschi, preşedintele Comisiei cultură, educaţie, tineret, cercetare, sport şi mass media, a declarat că în Republica Moldova, din anul 2005, nu există o instituţie care să acrediteze universităţile. Iar deputatul Maria Ciobanu a menţionat că 20 din cele 33 de universităţi din Republica  Moldova nu sunt acreditate.

 UPDATEConsiliul Concurenţei are un nou membru. Este vorba de Veaceslav Guţuţui, care a fost numit în funcţie de către Parlament şi a primit un mandat de cinci ani. Pentru Guţuţui au votat deputaţii din Coaliţia de guvernare. Comuniştii au criticat dur candidatura înaintată.

Aleşii poporului l-au numit pe Ion Druţă, preşedintele Judecătoriei sectorului Botanica din Chişinău, în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

Veaceslav Guţuţui şi Ion Druţă şi-au depus astăzi şi jurământul. 

Igor Corman, preşedintele Parlamentului  a înaintat această propunere, după ce a Patridul Comuniştilor a solicitat de două ori pauze. „Am avut consultări cu toate grupurile parlamentare şi, pentru a pune capăt multor speculaţii care există pe marginea acestor subiecte şi pentru a acorda şansa tuturor deputaţilor să se expună, propun ca aceste audieri să fie organizate săptămâna viitoare, joi, şi să introducem în agendă acest subiect“, a declarat Corman.

Deşi au votat pentru, unii deputaţi au avut şi propuneri. Astfel, comuniştii au solicitat ca şedinţa să fie transmisă la postul public de televiziune. „Iar deputaţii să nu fie limitaţi de timp şi să poată acorda cât mai multe întrebări“, a declarat Grigore Petrenco.

Pe de altă parte, liberalul Valeriu Munteanu l-a întrebat pe preşedintele Parlamentului dacă nu a avut loc un schimb între PCRM şi Coaliţia de guvernare. „Domnule Corman, v-am văzut şuşotindu-vă cu deputaţii comunişti şi am senzaţia că aţi făcut un târg să nu fie audiat săptămâna aceasta procurorul general, pe subiectul percheziţiilor, iar dezbaterile de săptămâna viitoare să fie formale“, a spus Munteanu.

În replică, Igor Corman i-a solicitat deputatului liberal să nu fiţi gelos. „Pot să mă şuşotesc şi cu dumneavoastră ori de câte ori va fi nevoie“, a promis Corman.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite