PAS vine cu soluţii anticriză în domeniile cheie: Guvernul Chicu a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

După trei luni de la declararea stării de urgenţă, Guvernul încă nu a reuşit să vină cu un plan de combatere a efectelor crizei social-economice. Numărul bolnavilor de COVID-19 creşte, respectiv creşte şi presiunea pe sistemul medical, iar Guvernul a eşuat în întreprinderea unor măsuri care ar fi redus rata de îmbolnăvire.

Acelaşi Guvern nu a făcut nimic ca să ajute oamenii de afaceri să păstreze locurile de muncă şi veniturile cetăţenilor. Declaraţii în acest sens au fost făcute de lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, care a propus o listă de acţiuni urgente anticriză pentru a fi preluate şi implementate de Guvern, transmite IPN.

Vicepreşedintele PAS pe domeniul social, deputatul Dan Perciun, a menţionat că guvernarea trebuie să-şi crească capacitatea de testare la cinci mii de teste pe zi, de asemenea, trebuie create echipe mobile de testare la domiciliu în toată ţara şi instituirea carantinei stricte pentru cei infectaţi. Amenzile trebuie micşorate, aşa ca să fie comensurabile cu salariul mediu pe economie, aplicabile pentru toţi. PAS susţine ideea majorării salariilor lucrătorilor medicali. Se cere dotarea secţiilor de terapie intensivă şi asigurarea echipamentelor de protecţie pentru lucrătorii medicali. Totodată, familiilor să li se compenseze salariul în cazul în care unul din părinţi stă acasă. Se impune şi asigurarea cu calculatoare a copiilor care nu dispun, asigurarea accesului la internet etc.

Natalia Gavriliţa vicepreşedinte pe domeniul finanţe, consideră că este imperativ necesar controlul virusului, în caz contrar va avea de suferit economia. Pentru a ajuta businessul în această perioadă, Guvernul trebuie să asigure subvenţionarea şomajului tehnic în proporţie de 75% din salariul de bază, într-o anumită perioadă, pentru angajaţii companiilor care şi-au sistat activitatea. Trebuie creat şi un fond de garantare a creditelor ÎMM-urilor cu un sold de cel puţin două miliarde de lei. Se propune stimularea turismului local, dar şi compensarea pierderilor agricultorilor cauzate de îngheţ.

Vicepreşedintele PAS pe domeniul business şi economie, deputatul Radu Marian, a propus amânarea ratelor la credit şi a plăţilor aferente pentru cei care şi-au pierdut venitul în această perioadă. Trebuie elaborat un program naţional de recalificare a şomerilor. Pentru a ridica nivelul de transparenţă a instituţiilor publice, Radu Marian, propune organizarea online a şedinţelor Parlamentului, a Consiliilor autorităţilor publice locale, publicarea informaţiei cu privire la angajările pe timpul stării de urgenţă în instituţiile subordonate MAI şi Ministerului Apărării. Pentru diasporă se propune evidenţa persoanelor care sunt în dificultate şi facilitarea reîntoarcerii lor acasă, asigurarea rambursării costurilor biletelor de avion pentru zborurile anulate pe timp de pandemie precum şi lansarea campaniilor de informare cu privire la regulile de aflare în spaţiul UE.

https://www.ipn.md/ro/pas-vine-cu-solutii-anticriza-in-domeniile-cheie-guvernul-7965_1074246.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite