Maia Sandu: Legea dobândirii cetăţeniei prin investiţii va transforma Moldova într-un offshore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea care prevede dobândirea cetăţeniei prin investiţii le permite persoanelor străine să legalizeze bani murdari, proveniţi din acţiuni criminale. Printre cumpărătorii cetăţeniei ar putea fi şi persoane care au participat la furtul miliardului. Opinia a fost expusă de către preşedintele PAS, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Legea permite acordarea cetăţeniei persoanelor care varsă într-un fond special 100 de miii de euro sau care investesc fie în imobile, fie în procurarea hârtiilor de valoare de stat 250 de mii de euro. 

În 2016, PAS a solicitat suspendarea implementării acestei legi prin neadoptarea de către Guvern a cadrului normativ pentru punerea în aplicare a acesteia. Atunci, punerea în aplicare a legii aşa şi nu a fost stopată. În acest an, legea a revenit pe agenda Parlamentului, dar nu pentru a fi abrogată, a spus Maia Sandu.

Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Permanent Naţional al PAS, a precizat că pe 31 mai Parlamentul a adoptat modificări la Legea cetăţeniei prin investiţii. Primul amendament prevede că decretele de acordare a cetăţeniei străinilor nu vor mai fi publicate în Monitorul Oficial, iar prin cel de-al doilea se renunţă la limita de 5.000 de cetăţenii oferite prin această procedură. Ambele amendamente au fost înaintate de deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc.

PAS consideră că legea în cauză transformă Republica Moldova într-un paradis fiscal pentru cei certaţi cu legea şi nu are nimic în comun cu dezvoltarea ţării. Formaţiunea solicită preşedintelui ţării să restituie în Parlament legea, cu depunerea unei sesizări de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională. 

De asemenea, PAS va expedia scrisori de informare către partenerii de dezvoltare, pentru a-i informa despre pericolele acestei legi.  Formaţiunea a făcut un apel către societatea civilă şi partidele politice să facă presiuni pe guvernare, aşa ca aceasta să nu transforme Moldova într-o zonă offshore benefică pentru crime financiare şi economice.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite