Partidul Şor a sesizat Curtea Constituţională privind legea care majorează vârsta de pensionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Tauber, deputat ŞOR.
Marina Tauber, deputat ŞOR.

Partidul „Şor” a sesizat Curtea Constituţională privind noua lege a pensiilor, adoptată la sfârşitul anului 2021, de către majoritatea PAS. Sesizarea a fost depusă de către deputatele Marina Tauber şi Reghina Apostolova. Cele două parlamentare declară că legea „este scandaloasă şi antipopulară, iar guvernarea vrea să-i lipsească pe oameni de dreptul de a beneficia de pensie la bătrâneţe”.

Într-un comunicat de presă al formaţiunii se menţionează că legea conţine mai multe încălcări fundamentale ale drepturilor omului, prevăzute de Constituţia Republicii Moldova. Pe lângă majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, a fost majorat şi stagiului de cotizare până la 34 de ani. Aceste modificări „bat cel mai mult în femei”. Din motive obiective, studii, concedii de îngrijire a copilului, foarte puţine femei ajung să atingă acest stagiu de cotizare necesar.

În stagiul pentru „pensiile anticipate pentru muncă îndelungată” nu au fost incluse foarte multe perioade, cum ar fi studiile, serviciul militar, concediul de îngrijire a copilului etc., notează autorii sesizării la Curtea Constituţională. „În realitate, practic este imposibil să fie atinse aceste cifre. Persoana, în special femeile, nu ar trebui nici să studieze, nici să nască copii şi să muncească toată viaţa pentru a putea ieşi la pensie cu doi ani mai devreme”, se spune în comunicat.

Modificările la Legea privind sistemul public de pensii au fost votate în luna noiembrie a anului 2021 şi au întrat în vigoare la începutul noului an. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite