Parlamentul European vrea mai multă susţinere pentru partenerii estici ai UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatul summitului de la Vilnius arată că UE trebuie să facă mai mult pentru a sprijini aspiraţiile europene ale partenerilor săi din Est, spun deputaţii din Parlamentul European într-o rezoluţie adoptată joi.

Rezoluţia spune că UE trebuie să utilizeze toate instrumentele, inclusiv ajutorul, comerţul, politica de vize şi proiectele de securitate energetică pentru a sprijini partenerii estici să aleagă legături mai puternice cu Europa. 

Parlamentul condamnă presiunea Rusiei asupra Ucrainei, Armeniei şi a altor parteneri estici ca să îi îndepărteze de la semnarea tratatelor cu UE, cerând Uniunii şi statelor membre să răspundă. Deputaţii deplâng decizia preşedintelui ucrainean Ianukovici de a nu semna acordul de asociere, numind aceasta "o mare oportunitate ratată". Ei subliniază sprijinul lor continuu în acest sens, cu condiţia ca cerinţele să fie îndeplinite, şi cer Consiliului European din decembrie să transmită un semnal politic puternică că UE rămâne pregătită să discute cu Ucraina.

În acelaşi timp, deputaţii salută iniţierea acordurilor politice şi comerciale cu Georgia şi Moldova, la summitul de la Vilnius şi speră ca acestea să poată fi semnate cât de curând posibil. Ei cer Comisiei să se asigură că cetăţenii acestor state vor beneficia de anumite avantaje tangibile, pe termen scurt, în urma acestor acorduri.

Ei salută, de asemenea, propunerea de a permite cetăţenilor moldoveni să călătorească în spaţiul Schengen fără vize.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite