Olesea Stamate, despre ridicarea imunităţii lui Ilan Şor: Israelul îşi extrădează cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olesea Stamate
Olesea Stamate

Deputata PAS Olesea Stamate explică necesitatea înaintării a 9 cereri de ridicare e imunităţii pentru deputatul Ilan Şor. Potrivit ei, fiecare cerere conţine un capăt de acuzare care i se incriminează liderului Partidului Şor. Stamate spune că scopul guvernării nu este de a face spectacol televizat pe seama acestui caz, ci de a restitui în bugetul de stat măcar o parte din banii furaţi din bănci, notează IPN.

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a aprobat rapoartele celor 9 cereri de ridicare a imunităţii pentru deputatul Ilan Şor, venite din partea Procurorului General. Preşedintele comisiei juridice spune că joi Legislativul va vota în favoarea ridicării imunităţii lui Ilan Şor. Olesea Stamate a explicat şi prezenţa angajaţilor SPPS la uşa comisiei juridice, care interziceau accesul în sală.

„SPSP asigura restricţionarea accesului la şedinţa comisiei juridice, care a fost declarată închisă, inclusiv la solicitarea Procurorului General, pe motiv că în materialele pe care le prezenta Procurorul General figurau şi alte persoane, erau menţionate şi alte persoane din fracţiunea Şor. Sunt 9 cereri de solicitare a ridicării imunităţii pentru că avem frauda bancară, acolo sunt diferite episoade şi sunt diferite capete de acuzare, pe escrocherie, spălare de bani, abuz în serviciu, pentru că Ilan Şor era preşedintele Consiliului de administrare al BEM. Pe fiecare capăt de acuzare, Procurorul General trebuie să înainteze o cerere separată. Aşa e conform procedurii, nu am vrut să arătăm că este un spectacol.”, a spus Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Olesea Stamate spune că autorităţile mizează pe faptul că Israelul va permite extrădarea deputatului fugar, chiar dacă Ilan Şor deţine cetăţenia acestui stat. Stamate admite că în eventualitatea în care va fi condamnat, Ilan Şor ar putea solicita să-şi ispăşească pedeapsa în Israel.

„Israelul este printre puţinele state care-şi extrădează propriii cetăţeni. Ar putea ca autorităţile de acolo să-l extrădeze, cu condiţia ca el să-şi ispăşească pedeapsa acolo. Miza noastră este ca oamenii care au încălcat legea, să răspundă. Speranţa cea mai mare este să fie recuperată cel puţin o parte din miliardul furat, iar cel care au contribuit în mod direct la furtul miliardului şi la devalizarea sistemului bancar, să răspundă, contează mai puţin unde răspunde”, a mai spus Olesea Stamate.

Potrivit regulamentului Parlamentului, ridicarea imunităţii unui ales al poporului are loc cu votul majorităţii deputaţilor aleşi, exprimat secret. Potrivit legii, deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea prealabilă a Parlamentului, după ascultarea sa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite