Noi proteste la Chişinău. Manifestanţii cer în continuare demisia Guvernului Pavel Filip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăul se pregăteşte pentru o nouă zi de proteste antiguvernamentale, organizate de Platforma Demnitate şi Adevăr împreună cu Partidul Socialiştilor (Igor Dodon) şi Partidul Nostru (Renato Usatîi).

Scena din faţa Parlamentului, acolo unde sunt instalate taberele de corturi ale lui Usatîi şi Dodon, a fost mutată în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar în această dimineaţă se făceau verificări ale instalaţiei de sonorizare.

UPDATE 16:40 Liderii protestelor au anunţat că se vor deplasa spre străzile Liviu Deleanu şi Alba-Iulia din sectorul Buiucani al Capitalei, după care vor merge spre Piaţa Marii Adunări Naţionale. 

UPDATE 14:58 Renato Usatîi a anunţat că protestatarii se vor deplasa pe Calea Ieşilor până la ieşirea din oraş şi vor bloca traseul. „Blocăm intrarea în Chişinău pentru o oră”, a precizat liderul Partidului Nostru. Toţi protestatarii se îndreaptă în aceste momente la ieşirea din oraş.

UPDATE 14:33 Un grup de tineri din Găgăuzia spun că au venit la protest din propria iniţiativă, după ce au urmărit la televizor ce se întâmplă la Chişinău. Unul din tineri poartă o căciulă cu drapelul Rusiei şi susţine că Republica Moldova trebuie să preia modelul de democraţie al acestei ţări, întrucât preşedintele Putin a fost ales de popor şi nu pe ascuns, crede băiatul. Aceştia susţin apropierea Republicii Moldova de Rusia şi la fel ca ceilalţi protestatari, vor alegeri anticipate. 

UPDATE 14:30 Protestatarii părăsesc în aceste momente PMAN. În coloană, aceştia se îndreaptă spre sediul Centrului Naţional Anticorupţie, iar apoi vor merge şi la Curtea Constituţională. Liderii protestelor au atenţionat oamenii să se ferească de provocări şi să păstreze ordinea. 

UPDATE 14:28 Unu din liderii PDA, Vasile Năstase a dat citire rezoluţiei care mai prevede şi înregistrarea de urgenţă a Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr la Ministerul Justiţiei.

UPDATE 14:26 La finalul protestului, manifestanţii au adoptat o rezoluţie care prevede înlocuirea actualei clase politice, declanşarea alegerilor anticipate, scoaterea din captivitate a instituţiilor de drept, eliberarea deţinuţilor politici, demisia imediată a şefului-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc şi a ministrului de Interne, Alexandru Jizdan. În rezoluţia protestatarilor se mai cere dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor anticipate până în aprilie 2016.

UPDATE 13:54 La protest au venit şi tineri medici nemulţumiţi de salariile mici pe care le au şi de modul în care este guvernată Republica Moldova. „Am învăţat nouă-zece ani la Universitatea de Medicină şi acum, ne este ruşine să spunem ce salarii avem, de 2.100 de lei. Vrem un stat democrat, nu unul capturat. Sperăm ca alegerile anticipate să schimbe ceva. Dacă mai rămân la putere, vor găsi o posibilitate de a modifica Constituţia şi de a înlătura definitiv posibilitatea de a declanşa alegeri anticipate, iar mandatul Guvernării ar putea fi prelungit pentru mai mulţi ani”, spun trei tineri medici veniţi din Floreşti, Căuşeni şi Chişinău.

UPDATE 13:44 Socialistul Ion Ceban spune că protestul în susţinerea guvernării, planificat pentru astăzi de către Partidul Democrat, a fost amânat pentru că oamenii au refuzat să asculte ordinele lui Vlad Plahotniuc. „La Soroca, Nisporeni, Cahul aşteptau câte 10 autocare, dar nimeni nu a urcat în ele. Plahotniuc nu a putut să aducă nici măcar 100 de oameni, iar noi suntem zeci de mii”, a conchis Ceban.

UPDATE 13:32 Renato Usatîi a mai spus că Partidul Democrat a cerut ambasadorilor străini în Republica Moldova să le dea permisiunea de a-l aresta pe el şi pe Andrei Năstase. Totodată, preşedintele Partidului Nostru susţine că PD şantajează studenţii din Bălţi şi le spune că dacă nu vor veni la Chişinău ca să participe la manifestaţiile în susţinerea Guvenării, nu îşi vor mai primi bursele.

UPDATE 13:22 Numărul protestatarilor din PMAN a crescut până la aproximativ 10.000 de oameni. Organizatorii protestelor sigură ordinea publică şi spun că nu vor permite provocatorilor să destabilizeze bunul curs al manifestaţiilor. Ion Ceban, membru al Partidului Socialiştilor, a declarat pentru Adevărul Moldova că protestul se va încheia cu adoptarea unei rezoluţii care prevede eliberarea deţinuţilor politici, continuarea paşnică a protestelor şi dizolvarea Parlamentului. 

Totodată, Ilian Caşu a precizat că protestul de astăzi se va desfăşura doar în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi că oamenii vor rămâne în centrul oraşului.

UPDATE 13:12 În scenă a urcat şi liderul PPPN, Renato Usatîi, care, în discursul său, a comparat Republica Moldova cu o floare. „Am fost acuzaţi că pregătim o tentativă de lovitură de stat. Astăzi noi am venit cu gânduri nobile, aşa cum am fost tot timpul. Noi am venit cu flori, deoarece Republica Moldova este cea mai frumoasă şi cea mai scumpă floare pentru toţi cetăţenii”, a subliniat primarul de Bălţi, adăugând că se mândreşte că este moldovean.

UPDATE 12:51 Ion, unul dintre bărbaţii prezenţi în PMAN,  a venit din satul Căpriana la Chişinău pentru a protesta împotriva „nedreptăţii din ţară”. Bărbatul spune că Republica Moldova este condusă foarte prost şi că în urma alegerilor anticipate ar putea veni la putere oameni mai competenţi care să o guverneze corect. Protestatarul s-a arătat deranjat de modul în care mass-media reflectă evenimentele din ţară şi pentru că promovează atât de mult integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. „Nu vedeţi că UE este la pământ, că-i invadează refugiaţii şi că este pe ducă? De ce se promovează atât de mult integrarea în UE?”, se întreabă bărbatul. 

UPDATE 12:47 Ion Hadârcă, preşedintele Partidului Liberal Reformator, spune că este fericit pentru că se află alături de protestatari în Piaţa Marii Adunări Naţionale. „Sunt fericit şi mândru că trăim împreună aceste clipe de libertate. Să le fie ruşine celor care nu au venit aici”, a fost replica lui Hadârcă pentru cei care nu protestează. 

UPDATE 12:41 Liderul socialiştilor, Igor Dodon, crede că şi Ştefan cel Mare s-ar bucura dacă ar vedea oamenii Moldovei protestând împotriva oligarhilor. Socialistul a mai spus că este pentru prima dată în 20 de ani când poporul s-a unit, indiferent de partidele politice.

UPDATE 12:27 Alexei Tulbure, fost reprezentant al Moldovei la Organizaţia Naţiunilor Unite, a făcut apel către poliţişti şi i-a îndemnat să treacă de partea protestatarilor. Toţi manifestanţii strigă în cor „Poliţia e cu noi”!

UPDATE 12:15 Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu, a spus că este un lucru firesc ca protestatarii din diferite tabere să-şi unească forţele şi să uite de preferinţele geopolitice. „Nu mai contează ce preferinţe geopolitice avem, ce limbă vorbim. Ne iubim ţara şi vrem să trăim aici. Este un lucru firesc să fim uniţi”, a spus Caşu pe scena din PMAN.

UPDATE 12:10 Oamenii nu contenesc să sosească în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceştia spun că speră să fie declanşate alegerile anticipate şi nu îşi pierd speranţa unei vieţi mai bune. Maria, o femeie pensionară care este prezentă în centrul Capitalei are încredere în protestele care se organizează la Chişinău.  „Am lucrat 16 ani în Grecia şi m-am întors în ţară acum doi ani. Sunt foarte dezamăgită de tot ce se întâmplă în Republica Moldova. Cred în biruinţa acestor proteste şi că alegerile anticipate vor schimba ceva în bine”, ne-a spus Maria.

UPDATE 12:02 Alex Cozer, unul din membrii PDA face un apel către preşedintele României, Klaus Iohannis, cerându-i să nu mai susţină Guvernarea de la Chişinău.

UPDATE 12:00 Protestatarii scandează un nou slogan: „Plahotniuc nu uita, vrem papuci din pielea ta!”

UPDATE 11:58 Pe scena din PMAN a urcat, alături de liderii PDA, Partidului Nostru şi Partidului Socialiştilor, şi membrul Partidului Popular European din Moldova, Oazu Nantoi. „Schimbarea trebuie să o realizăm noi. Prea des ne-am creat idoli pentru ca apoi să strigăm Iuda. Nu trebuie să lăsăm nicio persoană coruptă să ajungă în Parlament după alegerile anticipate. Nu trebuie să îi permitem lui Plahotniuc să ne bage pe gât încă un preşedinte”, a fost mesajul lui Oazu Nantoi.

UPDATE 11:54 Aproximativ 5.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale până la această oră. Aceştia au ocupat tot perimetrul Pieţei Marii Adunări Naţionale, de la strada Bănulescu Bodoni până pe strada Alexandr Puşkin. Partea oficială a protestului a început cu intonarea imnului de stat. Primul discurs a fost rostit în limba rusă de către un reprezentant al Partidului Socialiştilor care l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de instaurarea unei dictaturi la Chişinău.

Vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu, a declarat pentru Adevărul Moldova că programul de astăzi al manifestanţilor cuprinde multe surprize şi va fi unul special.

Tot acum s-au alăturat protestatarilor şi combatanţii Republicii Moldova.

UPDATE 10:58 În acest moment, în Piaţa Marii Adunări Naţionale se află circa 500 de oameni. Aceştia ascultă muzica difuzată de reprezentanţii Platformei Demnitate şi Adevăr.

UPDATE 09:57 Socialistul Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că manifestaţia de susţinere a Guvernului Filip a fost anulată. „Informatie de ultima Ora: Partidul Democrat isi anuleaza protestul de azi - din toate raioanele parvine informatii ca autocarele au fost stopate, iar oamenii anteriori impusi sa iasa la miting pro Guvernul Filip au fost trimisi pe acasa.

Personal cred ca este un pas corect. Nu avem nevoie de confruntari. Doar prin proteste pasnice si fara provocari vom reusi sa eliberam Republica Moldova de oligarhi”, a scris Dodon.

Protestatarii cer începând de miercuri demisia guvernului Pavel Filip, instalat cu voturile unei majorităţi parlamentare formate din Partidul Democrat, Partidul Liberal şi deputaţi care au părăsit Partidul Liberal Democrat şi Partidul Comuniştilor. Organizatorii protestelor susţin că majoritatea format de miliardarul Vlad Plahotniuc este ilegitimă şi trebuie organizate alegeri anticipate. Cererile le-au fost response de preşedintele Parlamentului Andrian Candu, care susţine că singura modalitate în care pot fi organizate alegeri anticipate este prin eşuarea alegerii unui nou preşedinte în luna martie.

În paralel a fost anunţată pentru azi şi organizarea unei manifestaţii în sprijinul guvernului Pavel Filip.

Liderii protestatarilor sunt indignaţi de răspunsul lui Candu privind declanşarea anticipatelor. „Este o bătaie de joc”

Partidul Democrat va renunţa la funcţia de preşedinte al Parlamentului. Cu cine va fi înlocuit Andrian Candu

Candu le răspunde lui Năstase, Dodon şi Usatîi când pot fi declanşate alegerile anticipate: Haideţi să devenim parteneri

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite