NATO ar putea deschide un birou permanent la Chişinău, până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Mihai Gribincea crede
că e prematur să vorbim de aderarea Moldovei la NATO FOTO: Andrei Rizescu
Ambasadorul Mihai Gribincea crede că e prematur să vorbim de aderarea Moldovei la NATO FOTO: Andrei Rizescu

Ambasadorul Republicii Moldova în Benelux şi, prin cumul, la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Mihai Gribincea, a anunţat că NATO ar putea avea o misiune diplomatică permanentă în ţara noastră.

„Am solicitat un ofiţer de legătură al NATO la Chişinău. Ideal ar fi ca NATO să deschidă un birou permanent, la fel ca şi Uniunea Europeană, unde mai mulţi specialişti să coordoneze programele care sunt în desfăşurare, în mai multe domenii. Încă nu am primit un răspuns, dar sper ca, până la sfârşitul acestui an, să fie acest birou. Statutul de neutralitate ne permite să colaborăm şi îmi doresc ca Moldova să coopereze cu NATO atât cât face Austria, care este al treilea stat din prisma contribuţiei la operaţiunea din Kosovo“, a declarat Mihai Gribincea, înainte de şedinţa Consiliului Nord Atlantic al miniştrilor Apărării.

Diplomatul a mai spus că ideea aderării Moldovei la NATO este prematură şi că criza din Ucraina a arătat că organizaţia are pârghii limitate în privinţa asigurării securităţii statelor nemembre. „În condiţiile în care avem stipulat în Constituţie că suntem un stat neutru, doar 20% din populaţie vrea să devenim membri NATO şi avem trupe ruseşti pe teritoriul ţării, este ireal să vorbim despre aderare. La Summit-ul NATO care va avea loc pe 4 şi 5 septembrie în Ţara Galilor va fi adoptat un set de documente referitoare la criza din Ucraina, în care va fi susţinută şi Moldova. Nu avem încă certitudinea că vom fi invitaţi la această reuniune, dar sper, fiindcă avem trupe detaşate în Kosovo“, a susţinut ambasadorul.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a precizat că organizaţia internaţională pe care o reprezintă desfăşoară mai multe programe ce ţin de reforma instituţiilor şi consolidarea Armatei moldoveneşti, dar, în cazul unei ofensive ruseşti, NATO poate apăra doar ţările-membre. „Moldova nu a solicitat aderarea la NATO, iar NATO nu se uită în jur după noi membri, ceea ce nu înseamnă că nu avem un parteneriat important cu Chişinăul. Pentru Rusia nu este un context favorabil să se lanseze în noi acţiuni ofensive la adresa statelor vecine, fiindcă s-ar izola singură din organizaţiile internaţionale. Ne aşteptăm ca Rusia să acţioneze responsabil pe viitor“, a explicat reprezentanta NATO.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite