Mitropolia Basarabiei: „Patriarhul rus a venit să se roage ca Moldova să intre în Uniunea Euroasiatică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spre deosebire de Episcopul romano-catolic, Mitropolitul Basarabiei Petru nu a participat la Liturghia ţinută de Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril, care se află într-o vizită de trei zile în Republica Moldova.

„N-avem nicio treabă cu ruşii, noi suntem români şi avem Patriarhul nostru. Nici nu ne-au invitat. Mitropolia Moldovei niciodată nu ne invită la evenimentele sale“, ne-a explicat preotul Ioan Cosoi, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei. 

Potrivit lui, vizita Patriarhului rus în Republica Moldova are o tentă politică.

„Ţara noastră are vector european, iar Patriarhul vine să ne schimbe această bucurie. Mesajul pe care l-a transmis a fost dur: a venit să se roage ca Moldova să intre în Uniunea Euroasiatică, alături de fraţii ruşi, belaruşi şi ucraineni. E clar că este o conotaţie politică: vrea să împiedice semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi să ne separe de creştinii greci, români şi bulgari. Uită că nu suntem un popor slav şi nu avem legături strânse cu Rusia, ci cu România“, a spus vicarul Mitropoliei Basarabiei. 

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse a mai fost în Moldova în 2011, iar de această dată vizita este prilejuită de împlinirea a 200 de ani de la înfiinţarea Eparhiei Chişinăului şi a Hotinului.

200 de ani de dezbinare şi intervenţii brutale ale ruşilor în treburile Bisericii Ortodoxe Române

„Dar n-am avut noi oare biserică înainte de asta? N-am fost încreştinaţi până atunci? De fapt, acest eveniment marchează 200 de ani de ocupaţie rusească. Nu aduce nicio bucurie, din contra, stârneşte valul de dezbinare în popor“, a apreciat Ioan Cosoi.

Preotul mai spune că, deocamdată, contextul nu este favorabil pentru vizita Patriarhul României Daniel la Chişinău.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite