Ministrul de Interne Dorin Recean: „După logica lui Dorin Chirtoacă, plouă torenţial sau ard mansarde la comandă politică, peste tot e comandă politică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 2010, în Chişinău au decedat 37 de oameni în accidentele rutiere provocare de şoferii de maxi-taxi de pe rutele urbane. FOTO Tudor Iovu
Din 2010, în Chişinău au decedat 37 de oameni în accidentele rutiere provocare de şoferii de maxi-taxi de pe rutele urbane. FOTO Tudor Iovu

Ministrul de Interne Dorin Recean a reacţionat la acuzaţiile edilului-şef al Chişinăului Dorin Chirtoacă, care a spus, zilele trecute, că de vină pentru criza din transportul public ar fi poliţia care îndeplineşte comenzi politice. Oficialul a declarat că mai bine primarul ar rezolva probeleme oraşului decât să caute ţapi ispăşitori.

Şeful de la Interne a spus că primarul face presiune politică asupra poliţiei şi manipulează chişinăuienii. „Ieri, primarul Chişinăului, în stilul în care ne-a obişnuit, a încercat să găsească vinovaţi pentru criza din transportul public, dând vina pe poliţie care ar îndeplini o comandă politică. Îmi pare rău, că primul reflex al primarului e să caute ţapi ispăşitori, nu să rezolve problema. Dacă acceptăm o astfel de logică, plouă torenţial sau ninge abundent la o comandă politică, sau avem accidente rutiere grave, cu decesuri, sau ard mansarde tot la comandă politică. Această criză durează de ani de zile şi de fiecare dată primăria acţionează doar atunci când se întâmplă ceva grav“, a spus ministrul de Interne.

Dorin Recean a adăugat că verificările intense ale poliţiei din ultimele zile sunt legate de accidentele rutiere cauzate de şoferii de microbuze. „Poliţia va verifica la fel de intens activitatea acestor transportatori. Chiar şi ieri au fost date zece de amenzi atât pentru încălcarea regulilor de circulaţie rutieră, cât şi pentru încălcarea normelor de transport de pasageri. În pare rău că cei de la Primăria au încercat să-i convingă pe administratorii de rute să revină pe linii spunând că poliţia o va lăsa mai moale cu controalele. Regret că Primăria face scutiri pentru anumiţi şoferi de la respectarea legii, ceea ce este absolut inacceptabil“, a mai susţinut ministrul de Interne. Recean i-a rugat pe oameni să fie răbdători şi să accepte aceste controale care sunt numai în vederea asigurării securităţii călătorilor.

Şeful de la Interne a mai spus că din 2010 au decedat în Chişinău, în urma accidentelor rutiere provocare de şoferii de microbuze de linie, 37 de persoane, iar alte 921 au fost traumatizate. De asemenea, verificările poliţiei au scos la iveală mai multe probleme din transportul cu maxi-taxi-urile: şoferii lucrează mult peste program şi sunt supraobosiţi, nu repară şi nu deservesc maşinile la timp, folosesc piese second-hand sau contrafăcute, administratorii de rute angajează şoferi neexperimentaţi sau cu antecedente. „În aceste condiţii, este absolut cinic să promiţi şoferilor că poliţia o va lua mai moale cu controalele“, a adăugat oficialul.

Cât despre revenirea maxi-taxi-urilor anulate pe linii, ministrul Dorin Recean a spus că există o procedură pe care Primăria trebuie s-o respecte, respectiv să sesizeze Poliţia, lucru care nu l-a făcut până acum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite