Maia Sandu: Dacă guvernarea va încerca să schimbe sistemul electoral, nu va însemna decât uzurparea puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile tot mai frecvente din spaţiul public, privind faptul că guvernarea intenţionează să schimbe sistemului electoral din unul proporţional (care există la ora actuală) în unul mixt (50% de deputaţi aleşi pe liste de partid, 50% - circumscripţii majoritare) îngrijorează pe unii lideri ai opoziţiei de la Chişinău. Potrivit preşedintelui PAS, Maia Sandu, trecerea la sistemul electoral mixt va însemna uzurparea puterii de stat de către PDM.

„Dacă ei vor încerca să schimbe sistemul (electoral) aceasta va însemna nu altceva decât uzurparea puterii. De ce spun asta, fiindcă ei vor să se menţină la putere prin minciună şi prin manipulare. Putem să analizăm exemplul Găgăuziei, unde Partidul Democrat în cazul alegerilor din Adunarea Populară, care este un fel de Parlament, nu a luat niciun mandat şi la foarte puţin timp după alegeri, o bună parte din deputaţii independenţi au devenit parte din fracţiunea PD şi PD controlează acolo totul. Exact acelaşi scenariu se pregăteşte pentru întreaga Republica Moldova. Unul dintre obiective este să reducă puterea diasporei şi o să încerce să deseneze circumscripţiile astfel încât să le convină lor”, a declarat Maia Sandu la emisiunea „Important” de la TVC21.

Amintim că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat Biroul Permanent al Legislativului miercuri, 22 februarie, despre intenţia de a crea un grup de lucru, format din experţi naţionali şi internaţionali, dar şi reprezentanţi ai fracţiunilor parlamentare, menit să dezbată şi să vină cu propuneri asupra modificării Codului şi legislaţiei electorale.

Totodată, subiectul privind necesitatea schimbării sistemului electoral este tot mai vehiculat în spaţiul public. Recent, într-un interviu pentru Radio Moldova 1, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a declarat că pledează pentru schimbarea sistemului de vot din Moldova, motivând că actualul generează „partide SRL-uri”. 

De asemenea, democraţii Marian Lupu şi Dumitru Diacov în cadrul unor apariţii televizate au menţionat despre necesitatea implementării sistemului electoral mixt. 

Totodată, unii lideri din opoziţie, precum Andrei Năstase sau Renato Usatîi au încercat să bată alarmă şi să afirme că schimbarea sistemului de vot din proporţional în mixt ar fi doar în avantajul PDM, fiind mai uşor să corupă aleşii locali.

Liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, a menţionat că socialiştii nu vor susţine modificarea sistemului electoral, pe motiv că este o decizie prematură pentru Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite