Maia Sandu, despre formarea circumscripţiilor electorale: PD pune bazele unei alianţe postelectorale cu PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO unpaspentru.md
FOTO unpaspentru.md

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) a identificat derapaje în activitatea comisiei responsabile de constituirea circumscripţiilor uninominale permanente, considerându-le o încercare de a manipula şi de a frauda următoarele alegeri parlamentare, transmite IPN.

Potrivit membrului Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, Sergiu Litvinenco, Comisia este lipsită de independenţă, inclusiv din cauza faptului că majoritatea membrilor sunt membri PDM. Comisia este lipsită de transparenţă şi a mimat nişte dezbateri. A încălcat legea şi discriminează cetăţenii din diaspora, favorizându-i pe cei din stânga Nistrului, a spus reprezentantul PAS într-o conferinţă de presă.

În aceeaşi conferinţă, Maia Sandu lidera PAS, a remarcat că circumscripţiile arată destul de ciudat, prezentând semne clare de manipulare a hotarelor pentru avantajarea unui partid politic sau mai multor, în cazul dat fiind vorba de PDM şi PSRM. Dincolo de retorica geopolitică, acest proces de „desenare a hotarelor circumscripţiilor” este o dovadă că Partidul Democrat pune bazele unei alianţe postelectorale cu Partidul Socialiştilor, a spus Maia Sandu.

„Am văzut că au dispărut toate promisiunile care s-au făcut în perioada în care se promova cu insistenţă promovarea sistemului electoral mixt, şi anume când li se spunea oamenilor că vor putea avea deputatul lor. Acum sunt amestecate mai multe localităţi şi, se pare, nici una dina aceste promisiuni nu mai sunt valabile”, a adăugat Maia Sandu.

Lista celor 46 de circumscripţii uninominale permanente, aprobată de Comisie, cuprind unităţile administrativ teritoriale de nivelul doi, inclusiv municipiile Chişinău (11 circumscripţii) şi Bălţi (două circumscripţii), dar şi UTA Găgăuzia (două circumscripţii). De asemenea, Comisia a luat decizia de a acorda regiunii transnistrene, în baza circumscripţiilor create, două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pentru diasporă vor fi acordate trei mandate.

Lista a fost prezentată Guvernului pentru aprobare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite