Ion Chicu: Majorarea pensiei din bani împrumutaţi reprezintă o bombă cu ceas pentru sistemul financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-premierul Ion Chicu
Ex-premierul Ion Chicu

Liderul Partidului Consolidării şi Dezvoltării Moldovei, fostul premier Ion Chicu, a declarat că majorarea pensiei minime din bani împrumutaţi, precum propune Guvernul Gavriliţa, ar putea duce la colaps. Ion Chicu califică decizia noii guvernări de a împrumuta bani pentru marorarea pensiei minime la 2.000 de lei drept o bombă cu ceas pentru sistemul financiar şi bugetar al R. Moldova.

„Am rămas perpex când am auzit că Guvernul va împrumuta bani pentru ca să mărească pensile. Când au promis că majorează pensia minimă până la 2000 de lei, nu cred că ştiau cât costă asta. Poate nici astăzi nu ştiu. Costă 2,8 miliarde de lei pe an. Când declari că tu vei împrumuta bani ca să plăteşti pensia, asta înseamnă că tu pui la bazele sistemului financiar şi bugetar o bombă cu ceas, care va exploda foarte rapid. 2,8 costă anul ăsta, 2,8 – anul viitor, adică în fiecare an tu trebuie să împrumuţi, iar banii împrumutaţi pentru consum imediat este cea mai mare problemă”, a afirmat Chicu într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

Fostul premier a menţionat că, în condiţiile în care statul va îmrumuta bani pentru a achita nişte cheltuieli curente, Moldova riscă să ajungă foarte rapid la pragul datoriei de 60 la sută, atunci când nu ni se vor mai acorda credite.

„Dacă ei vor continua să pedaleze pe populism, pe politici de astea lipsite de viziune, atunci noi riscăm că foarte rapid o să ajungem la acea pondere de 60 % a datoriei statului în produsul intern brut după care este practic imposibil să deserveşti datoria asta. Adică nu mai poţi împrumuta să construieşti drumuri, apeducte, infrastructură ş.a.”, a afirmat Ion Chicu.

Chicu consideră că toată asistenţa financiară care va veni în perioada următoare trebuie îndreptată spre investiţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite