Igor Dodon: PSRM nu trebuie să voteze pentru Guvernul Grosu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că le va recomanda deputaţilor socialişti să nu voteze pentru Guvernul Grosu. Dodon consideră că echipa guvernamentală este formată din persoane incompetente, fără realizări în viaţă, care au lucrat doar prin organizaţii neguvernamentale.

Igor Dodon consideră că, dacă Guvernul va fi învestit în funcţie, situaţia epidemiologică va ieşi de sub control, iar economia va suferi enorm, deoarece Guvernul Grosu şi-ar propune să o închidă, în contextul luptei cu COVID-19.

Dodon e de părere că sunt şanse minime ca Guvernul Grosu să fie învestit în funcţie. El a sugerat că, în cazul în care Guvernul nu va fi învestit, socialiştii vor veni iarăşi la preşedintele ţării cu un candidat pentru funcţia de prim-ministru. 

În opinia sa, Maia Sandu nu va putea emite decretul de dizolvare a Parlamentului atât timp cât există o majoritate parlamentară care vrea să învestească un Guvern.

Potrivit lui, pentru socialişti ar fi mai avantajos să voteze pentru Guvernul Grosu, pentru că în scurt timp acesta se va discredita, demonstrând rezultate proaste, iar socialiştii ar avea de câştigat. Totuşi, Dodon a precizat că nu va merge la acest pas, deoarece ţara ar avea de pierdut enorm odată cu învestirea Guvernului Grosu.

„Cum poţi ridica mâna pentru omul care i-a numit pe cetăţenii din Transnistria separatişti şi care trebuie să fie anchetat penal pentru că a împiedicat cetăţenii Republicii Moldova din Transnistria să voteze”, a mai afirmat Igor Dodon la o emisiune de la NTV Moldova.

Precizăm că Igor Grosu, lider PAS, va veni în Parlament joi, 25 martie, pentru a prezenta programul de guvernare şi echipa guvernamentală, în vederea obţinerii votului de încredere din partea majorităţii deputaţilor.

Curtea Constituţională a declarat constituţional luni, 22 martie, decretul preşedintelui Republicii, Maia Sandu, privind desemnarea lui Igor Grosu pentru funcţia de prim-ministru. Curtea a fost sesizată pe acest subiect de deputaţii Partidului Socialiştilor, potrivit cărora, şeful statului a încălcat Constituţia când l-a desemnat pe liderul PAS la funcţia de premier şi nu a ţinut cont de opinia Parlamentului, care era gata să sprijine alt candidat

Prin urmare, Igor Grosu, lider PAS, rămâne candidat desemnat la funcţia de prim-ministru. Acesta urmează să prezinte în Parlament programul de guvernare şi echipa guvernamentală.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că decizia Curţii Constituţionale va avea urmări grave. Potrivit fostului preşedinte, Înalta Curte a comis „o lovitură de stat constituţională”.

Amintim că şeful fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor, Corneliu Furculiţă, a prezentat o declaraţie joi, 18 martie, în cadrul şedinţei Parlamentului, prin care a anunţat că PSRM a creat o majoritate parlamentară şi invită preşedintele Maia Sandu la consultări pentru desemnarea lui Vladimir Golovatiuc la funcţia de premier, asta deşi şeful statului deja l-a desemnat pe Igor Grosu pentru această funcţie, decret care urmează să fie contestat la CCM.

Documentul privind formarea unei majorităţi parlamentare a fost semnat de către 53 de deputaţi, din Partidul Socialiştilor şi din Platfoma Pentru Moldova, controlată de deputatul fugar Ilan Şor. 

Preşedintele Maia Sandu a anunţat marţi, 16 martie, după consultările cu grupurile parlamentare, că l-a desemnat pe preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, deputatul Igor Grosu, la funcţia de prim-ministru al R. Moldova, deşi anterior declara că acceptă două opţiuni: alegeri anticipate sau referendum de demitere a preşedintelui ţării din funcţie, subliniind că refuză categoric să desemneze un candidat la funcţia de premier. 

Maia Sandu şi-a explicat decizia prin faptul că Mariana Durleşteanu, candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, şi-a retras candidatura de la această funcţie, prin urmare nu există un candidat propus de deputaţi.

Menţionăm că Mariana Durleşteanu, candidatul PSRM-ŞOR la funcţia de prim-ministru, a anunţat că îşi retrage candidatura de la această funcţie. Anunţul a fost făcut chiar în timp ce liderul PSRM, Igor Dodon, se afla la consultări cu preşedintele Maia Sandu. În consecinţă, PSRM nu a avut şansa să propună şefului statului un alt candidat. 

Imediat după consultările cu reprezentanţii PSRM, Maia Sandu nu a mai aşteptat ca majoritatea parlamentară să propună un alt candidat. Maia Sandu a anunţat că în contextul în care candidatul majorităţii parlamentare s-a retras, iar majoritatea parlamentară nu mai are un candidat, ea are dreptul să desemneze propriul candidat pentru funcţia de premier. Prin urmare, Maia Sandu l-a propus pe Igor Grosu, fără a consulta celelalte grupuri parlamentare pe acest subiect.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a afirmat că a decretul preşedintelui Maia Sandu privind desemnarea lui Igor Grosu la funcţia de prim-ministru este neconstituţional. Igor Dodon consideră că Maia Sandu s-a grăbit şi a acţionat emotiv.

Igor Dodon e de părere că Maia Sandu nu avea dreptul să semneze decretul de desemnare a lui Igor Grosu la funcţia de premier, deoarece preşedintele ţării este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate parlamentară. 

Potrivit lui Igor Dodon, argumentul Maiei Sandu că majoritatea parlamentară nu avea un candidat nu este valabil, pentru că, oficial, nu exista un candidat desemnat, deoarece Curtea Constituţională a anulat decretul anterior semnat de Maia Sandu, privind desemnarea Nataliei Gavriliţa la funcţia de premier, în rezultat a fost anulată şi candidatura Marianei Durleşteanu.

În plus, Igor Dodon afirmă că Mariana Durleşteanu a anunţat pe Facebook că nu mai candidează la funcţia de premier, iar acea postare nu poate fi considerată ca un document oficial de refuz, aşa încât Maia Sandu să desemneze alt candidat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite