Experţii în energetică solicită tragerea la răspundere penală a lui Igor Dodon şi a Zinaidei Greceanîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi experţi în energetică susţin că în anul 2008, prin implementarea unor scheme de procurare a energiei prin intermediul unei companii intermediare, consumatorii au fost prejudiciaţi cu peste 14,5 milioane de dolari. Pe marginea acestui caz de fraudare a consumatorilor, grupul de experţi urmează să se adreseze la Procuratură.

Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul Sergiu Tofilat a spus că, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, în anul 2008 furnizorii străini au livrat energie electrică în Republica Moldova în volum de 2,959 miliarde kWh, prin intermediul SA „Energocom”, subordonată Ministerului Economiei. ГПВД Укринтерэнерго din Ucraina a livrat 1.654 746.673 kWh, la un preţ de la 0,036 la 0,047 $/kWh; „Energo-Partner” Kft: 1.300.253.459 kWh, la un preţ de la 0,053 la 0,058 $/kWh şi ЗАО Молдавская ГРЭС (regiunea transnistreană): 3.952.958.kWh, la un preţ de la 0,036 la 0,047 $/kWh.

Potrivit expertului, începând cu luna mai 2008, SA „Energocom” a modificat schema contractuală de import a energiei din Ucraina. Astfel, 70% din volumul de energie electrică din sistemul energetic din Ucraina era procurat de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă (0,04 USD/kWh), în timp ce 30% din energie a început să fie procurată prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preţ majorat (0,053 USD/kWh). 

Începând cu luna iulie 2008 volumul livrărilor de energie prin compania-intermediar, la preţ majorat, a crescut la 72-74% din totalul energiei importate din Ucraina, diferenţa fiind achiziţionată de la ГПВД Укринтерэнерго la preţul de piaţă.

Sergiu Tofilat a menţionat că, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Republica Moldova au fost prejudiciaţi cu peste 14,5 milioane dolari, ca urmare a procurărilor de energie prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preţ mai mare decât cel oferit de ГПВД Укринтерэнерго.

Expertul Tudor Şoitu a declarat că grupul de experţi solicită ca oamenii legii să examineze toate argumentele şi probele prezentate, precum şi circumstanţele expuse şi să dispună începerea urmării penale pe acest fapt.

Experţii solicită aprecierea juridică a acţiunilor şi inacţiunilor din partea persoanelor responsabile printre care premierul de atunci Zinaida Greceanîi, ministrul Economiei Igor Dodon şi Alexandru Gusev, director general al SA „Energocom”, toţi trei membri ai delegaţiei Republicii Moldova pentru deplasare la Kiev, în perioada 21-22 aprilie 2008, în vederea purtării negocierilor asupra subiectului furnizării energiei electrice.

Expertul în energetică Victor Parlicov a menţionat că în ceea ce ţine de procurarea energiei dintotdeauna a existat o practică de a purta negocieri în privinţa contractului de achiziţionare după uşile închise, în lipsa unui proces transparent şi fără a respecta condiţii minime de concurenţă loială.

El afirmă că anul acesta pentru prima dată, la insistenţa societăţii civile şi a organizaţiilor internaţionale, a fost organizat un tender, în condiţii cât de cât transparente.

Ca rezultat, la sfârşitul lunii martie, a semnat contractul cu DTEK „Traiding” din Ucraina. Însă după o lună, ignorând şi sfidând orice transparenţă şi fără a ţine cont de sugestiile partenerilor externi vizavi de asigurarea procesului decizional, se anunţă direct pe site despre semnarea unui noi contract cu furnizorul din regiunea transnistreană ЗАО „Молдавская ГРЭС”. În opinia sa, acest fapt înseamnă că fiecare consumator face o contribuţie pentru finanţarea regimului separatist, procurând de la ei energie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite